Мостиська міська рада

Львівської області

Про ситуацію з водопостачанням в місті

Дата: 18.07.2024 14:51
Кількість переглядів: 120

Фото без опису

Практично щороку з настанням літа, коли температура повітря на стовпчиках термометра піднімається вище 30 градусів Цельсія і тривалий період відсутні дощі, жителі нашого міста, місцеві підприємства, які отримують послугу централізованого водопостачання, стикаються з проблемою призупинення надання комунальним підприємством «Водоканал» такої послуги. В цей час на адресу міської ради, МКП «Водоканал», Гарячу лінію області щоденно надходять десятки дзвінків та скарг від абонентів, які, зі зрозумілих причин, обурені відсутністю води. Для того, щоб зрозуміти причини цієї проблеми, варто ознайомитися з існуючим станом водомережі міста та кроками, які робилися та плануються в напрямку її вирішення.

Централізоване водопостачання м. Мостиська здійснюється з поверхневого водозабору р. Зелена Кривуля, що знаходиться поряд з с. Годині, а у випадку тривалого посушливого періоду з резервного – з р. Вишня (поряд с. Підгать). Водозабір з р. Зелена Кривуля збудований в 50-х роках для потреб залізниці, і з часом, коли в 70-х роках постало питання централізованого водопостачання міста Мостиська через розширення висотної житлової забудови, виходячи на той час з потреб та норм споживання води на особу, був впроваджений для водозабезпечення населення. З часом місто розбудовувалося, а кількість громадян, які бажали бути приєднаними до централізованого водопостачання, збільшувалася, в тому числі і серед індивідуальної житлової забудови. Все це призвело до того, що на початку 2000-х років стала відчутною проблема водозабезпечення, особливо у літні жаркі місяці, коли значно зростає водоспоживання населенням.

Виходячи з того, що на прилеглих до міста територіях не було визначено місць з достатнім запасом підземних вододжерел, на той час прийнято рішення побудувати новий водозабір з р. Вишня. Місце розташування було визначено неподалік с. Підгать. Проектними рішеннями було закладено прокладання труби діаметром 140 мм протяжністю близько 3,4 км від водозабору до станції водопідготовки (станції 2-го підйому) по вул. Я.Мудрого.

Будівництво водозабору та водогону тривало протягом 2006-2009 років та в результаті показало, що затрати «Водоканалу» з розрахунку на підйом 1 куб.м. води є більшими у порівнянні з постачанням води з р. Зелена Кривуля. Також має меншу продуктивність подачі води на станцію 2-го підйому через менший діаметр трубопроводу у порівнянні з водогоном з водозабору р. Зелена Кривуля, де діаметр труби становить 219 мм. Саме останнє є причиною того, що часто, в посушливі місяці, коли здійснюється водозабір з р. Вишня, через великий водорозбір населенням неможливо одночасно забезпечити подачу достатньої кількості води з водозабору на станцію водопідготовки; потрібно робити технологічні зупинки насосного обладнання, яке після знезараження та очистки подає воду населенню для того, щоб було можливо наповнити існуючий резервуар з чистою водою.

Цього року ситуація додатково загострилася через складну ситуацію в енергосистемі України та у зв’язку з тривалими відключеннями електроенергії по 10-15 год. на добу. В цьому випадку призупиняється робота електронасосного обладнання та відповідно припиняється подача води. В тих надзвичайно складних умовах неможливо забезпечити безперебійне водопостачання та заповнення всієї мережі водою. Після відновлення водопостачання спочатку йде наповнення початкових і нижніх рівнів водопровідної мережі з одночасним споживанням абонентами, що не дозволяє в перші години забезпечити достатній тиск у віддалених районах. Найбільш критична ситуація виникає у верхніх та віддалених районах водоспоживання, особливо по вулицях Грушевського, Івасюка, Лепкого, Маковея, Полуботка, Промислова.

Для часткового вирішення проблеми нестачі води у згаданих районах міста міською радою було організовано підвіз технічної води згідно попередньо доведених графіків. З цією метою були задіяні пожежні автомобілі, оскільки у міської ради та підпорядкованих комунальних підприємств немає в наявності спецтранспорту для перевезення питної води.

В попередні роки МКП «Водоканал» були запроваджені графіки розподілу води по місту, які передбачали призупинення у визначені години, дні водопостачання частини абонентів. Нажаль такі заходи себе не виправдали з кількох причин:

- часті закриття-відкриття запірної арматури призводили до утворення гідроударів та заповітрювання системи, що в свою чергу збільшувало ризики пошкодження слабких ділянок водопровідної мережі (проривів);

  • спрогнозувати точний графік появи води у віддалених районах неможливо в міру дії різних факторів, а саме: розбору води «по дорозі», збоїв в елекропостачанні (поломки електрообладнання), згаданих вище аварійних ситуацій тощо;

- при кожному ввімкненні-вимкненні потребували значних затрат часу на їх виконання.

На сьогоднішній день МКП «Водоканал» ведуться роботи щодо шляхів збільшення продуктивності насосного обладнання з водозабору р. Вишня. Проведено заміну труб та запірної арматури  на території насосної станції, придбано відповідне насосне обладнання з частотним регулюванням. Найближчим часом буде завершено монтажні та налагоджувальні роботи по введенні в експлуатацію нового обладнання.

Зі сторони міської ради протягом 2022-2024 років здійснювалися заходи по залученні геолого-розвідувальних організацій до пошуку підземних джерел водопостачання. В цьому напрямку є певні досягнення і надії на майбутнє водозабезпечення з підземних джерел, що в свою чергу дозволить покращити якість води, яка подається споживачу. Враховуючи обмежені фінансові можливості місцевого бюджету, в силу існуючої ситуації в державі даний процес вимагатиме певного часу для його реалізації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора