Мостиська міська рада

Львівської області

Про заборону польотів БПЛА

Дата: 20.05.2024 09:03
Кількість переглядів: 108

Фото без опису

Мостиська міська рада попереджає про ЗАБОРОНУ Службою Безпеки України проведення польотів безпілотних літальних апаратів та легких літаків над Львівською областю.

Запуск БПЛА та легких літаків проводяться виключно з погодження Служби безпеки України у Львівській області.

Всі не дозволені польоти безпілотних літальних апаратів будуть вважатись шпигунством та диверсійною роботою на користь ворога з усіма витікаючими наслідками.

ПОВІДОМЛЯЄМО, що вимоги пункту 4 розділу ІІ Правил використання повітряного простору, а саме – «польоти безпілотних повітряних суден масою до 20 кг включно виконуються без подання заявок та отримання дозволів на використання повітряного простору» - ПІД ЧАС ВОЄННОГО ЧАСУ НЕ ДІЮТЬ.

За порушення вказаних вимог зловмисників буде притягнено до відповідальності за ст. 109, ст..110,ст. 111, ст.. 112, ст..113, ст.. 114 Кримінального кодексу України.

Повітряний простір для цивільних користувачів наразі закрито.

Проте, “для можливості забезпечення належного використання безпілотних повітряних суден у сільському господарстві суб’єктам господарювання необхідно звернутися до відповідної обласної військової адміністрації на предмет можливості використання на конкретній території (у районі) безпілотних повітряних суден. Рішення щодо можливості використання повітряного простору безпілотними повітряними суднами в конкретній області ухвалює Генеральний штаб Збройних Сил України.”

Статті 109 – 114.2  ККУ передбачають відповідальність за злочини проти основ національної безпеки України.

Так неузгоджений політ дрона може стати ознакою колабораційної діяльності, пособництва державі-агресору, диверсії, шпигунства, тощо.

Більше того, якщо людина поширила інформацію із розташуванням військових об’єктів, переміщенням зброї або колони ЗСУ, знявши її з дрона, то їй загрожуватиме позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Якщо ж внаслідок таких фото та відео можна буде ідентифікувати місцевість розташування військових об’єктів, процесу переміщення зброї або колони ЗСУ, то строк позбавлення волі становить вже від 5 до 8 років.

До речі, відповідальність за порушення правил використання повітряного простору існує і в мирний час. А зараз слід пам’ятати: хоча окремі правила використання дронів у воєнний час не встановлені, все одно є ризик для оператора бути притягнутим до відповідальності за адміністративне чи кримінальне правопорушення


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора