Мостиська міська рада

Львівської області

Запобігання нещасних випадків на воді

Дата: 10.05.2024 11:44
Кількість переглядів: 73

Фото без опису

Запобігання нещасним випадкам на воді

Мостиська міська рада застерігає мешканців громади щодо запобігання нещасних випадків при відпочинку на водних обє'ктах, або біля них.

Здавна всім відомо, що основним джерелом загартування та зміцнення здоров’я є свіже повітря, сонце і вода. Тому з настанням теплої пори року більшість мешканців, з метою оздоровлення себе та дітей, віддають перевагу відпочинку біля води. Однак, перебуваючи поблизу водних об’єктів, завжди необхідно пам’ятати про безпеку.

Відпочинок на воді (купання, катання на човнах) повинен бути тільки в спеціально відведених та обладнаних для цього місцях.

Необхідною умовою безпечного відпочинку на воді є навички плавати. Навчитись плавати потрібно кожному не лише для власної безпеки, а й для надання допомоги. Людина, яка вміє плавати, почуває себе на воді впевнено, у випадку необхідності може надати допомогу людині, яка потрапила в біду. Але, навіть той, хто добре плаває, повинен постійно бути обережним та пам’ятати про правила поведінки на воді.

    Рішенням обласної комісії з питань ТЕБ і НС від 16.04.2024 протокол № З затверджено перелік місць, які плануються до організації масового відпочинку населення на водних об’сктах Львівської області у 2024 році.

Таких місць відпочинку у області передбачається 18, зокрема у Яворівському районі одне – у с. Верещиця в рекреаційній водоймі на території Яворівського Національного природнього парку, де створені відповідні  умови для безпечного купання людей.

 

Головною причиною нещасних випадків на воді є порушення правил безпеки!

Пам’ятка правил поведінки на воді:

  • Заходити у воду дозволяється лише у спеціально відведених та обладнаних для цього місцях;
  • Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду, температурі води — не нижче +17° С, повітря — не нижче +24° С;
  • Заходити у воду необхідно поcтупово, дозволяючи тілу адаптуватися до зміни температури повітря та води. Після тривалого перебування на сонці не пірнайте у воду;
  • У воді рекомендується знаходитись не більше 15 хвилин;
  • Після купання не варто приймати сонячні ванни, краще відпочити в тіні;
  • Не рекомендується купатися поодинці біля крутих або зарослих густою рослинністю берегів;
  • Перед тим, як стрибати у воду, переконайтесь в безпеці дна і достатній глибині водоймища;
  • Не заходьте у воду в стані алкогольного сп’яніння;
  • Купання дітей повинно проходити під наглядом дорослих. За будь-яких умов не залишайте біля води дітей самих!;
  • Під час купання не порушуйте ритму дихання, не перевтомлюйте себе. Відчувши втому перепочиньте – переверніться на спину і підтримуйте себе на плаву;
  • не наближайтесь до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас.
  • дуже обережно плавайте на надувних матрацах, автомобільних камерах і надувних іграшках. Вітром або плином їх може віднести дуже далеко від берега.

 

Поради, щодо розповсюджених ситуацій у воді:

 Якщо з’явилися судоми. Треба негайно змінити стиль плавання, найкраще лягти на спину і плисти до берега. Намагайтеся утриматися на поверхні води і кличте на допомогу.

  1. Якщо заплуталися у водоростях. Не можна робити різкі рухи і ривки, інакше петлі рослин затягнуться ще щільніше. Необхідно лягти на спину і постаратися м’якими, спокійними рухами виплисти у бік, звідки припливли. Якщо це не допоможе, потрібно підтягти ноги й обережно звільнитися від рослин руками.
  2. Якщо потрапили у вир. Необхідно набрати як найбільше повітря, зануритися у воду і, зробивши сильний ривок у бік за течією, сплисти на поверхню.
  3. Якщо вас захопило течією. Не намагайтеся з цим боротися. Треба плисти униз за течією, поступово, під невеличким кутом, наближаючись до берега.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора