Мостиська міська рада

Львівської області

Основні санітарні вимоги використання пестицидів в народному господарстві

Дата: 25.03.2024 09:20
Кількість переглядів: 65

 

Фото без опису

З приходом весни розпочинаються сільськогосподарські польові роботи і зокрема використання пестицидів та інших агрохімікатів (добрив). Поточне застосування мінеральних і органічних добрив не регламентується чинним санітарним законодавством України.

Основні правила поводження з пестицидами регламентуються ДСП 8.8.1.2.001-98 від 03.08.98 р. «Державні санітарні правила. Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві». Використання пестицидів в окремих галузях народного господарства, у колективних та індивідуальних садах і городах, в охороні здоров'я та побуті, а також продаж їх населенню повинно здійснюватись тільки у відповідності з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і доповненнями до нього.

Пестициди - токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного або біологічного походження, призначені для знищення, регуляції і припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкода матеріальним цінностям, а також гризунів, бур'янів та інше.

Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 град.С. Завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація агрогосподарств має повідомити сільську раду, населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів (через засоби масової інформації, оголошення, збори селян та інше) про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. Під час обробки сільгоспугідь пестицидами, громадянам не слід перебувати поблизу угідь обробленими ними, також випускати бджіл, випасати худобу і птицю.

 

Головний спеціаліст відділу державного

нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Яворівського районного управління                            Юрій ЧЕРТОВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора