Мостиська міська рада

Львівської області

Про пониження ступеня Гостинцівського  ЗЗСО І-ІІ ст.

Дата: 01.09.2023 15:50
Кількість переглядів: 576

Фото без опису

Інформаційне повідомлення про пониження ступеня Гостинцівського  ЗЗСО І-ІІ ст. до І ступеня та обговорення відповідного рішення, що виноситься на розгляд Мостиської міської ради Львівської області.

  1. Найменування організатора громадського обговорення -  Відділ освіти, молоді та спорту Мостиської міської ради Львівської області.
  2. Ініціатор громадського обговорення -  Робоча група з питань оптимізації мережі Гостинцівського закладу загальної середньої освіти відділу освіти, молоді та спорту Мостиської міської ради.
  3. Мета: ознайомлення жителів села Гостинцеве щодо пониження ступеня Гостинцівського  ЗЗСО І-ІІ ст. до І ступеня та обговорення відповідного рішення, що виноситься на розгляд Мостиської міської ради.

Тривалий час освітня галузь була недофінансованою з боку держави, що накопичило зайвих проблем, особливо щодо матеріально-технічної бази ЗЗСО. Відтепер ці проблеми мають вирішувати місцеві органи влади. Ситуація ускладнюється тим, що мережа закладів освіти, що не була оптимізована на рівні районів, передана в такому ж неоптимізованому стані. Утримання шкіл з малою наповнюваністю – є надважким навантаженням на місцевий бюджет, враховуючи, що розподіл освітньої субвенції не спирається на фактичну наповнюваність класів, а здійснюється відповідно до розрахункової, яку не в змозі забезпечити малокомплектні школи. Такі реалії стимулюють процеси оптимізації освітньої мережі на рівні громади.

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

У випадку реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту, відповідного рішення засновника.

На сьогодні, на території Мостиської громади ради функціонують 22 ЗЗСО, з них: 7 ЗЗСО І-ІІ ступенів, 9 І-ІІІ ступенів, 3 І ступеня та 3 філії опорних закладів освіти. Розрахункова наповнюваність класів (далі РНК) визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена  на заробітну плату педагогічних працівників. У Мостиській ТГ РНК становить 15 учнів на один клас.

Кількість учнів, що здобувають освіту на усіх рівнях, складає 3890 здобувачів освіти. Значна видаткова частина бюджету Мостиської ТГ використовується на забезпечення надання освітніх послуг.  Заклади освіти з нижчою фактичною наповнюваністю класів у порівнянні з розрахунковою є найбільш затратними (у перерахунку на одного учня). Розпорядник коштів, керуючись пунктом 28 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого КМУ від 28.02.2002 №228, встановлює, що витрати повинні бути приведені у відповідність з бюджетними асигнуваннями. Для цього чисельність працівників установ, затверджених за штатним розписом, повинна бути приведена у відповідність з визначеним державним фондом оплати праці.

Надмірні витрати на утримання позбавляють можливості інвестувати кошти громади у розвиток закладів освіти, які забезпечують більш високу якість освітніх послуг. Крім того додаткове фінансування в такому випадку буде виділено з коштів Мостиської міської ради, які могли б бути спрямовані на розвиток інфраструктури, співфінансування освітніх проєктів тощо.

Створення територіальної громади надало жителям наших сіл широкі можливості для формування своєї унікальної та ефективної системи управління освітньою сферою, яка в кінцевому рахунку допоможе підвищити якість освітніх послуг.

Заходи з оптимізації шкільної мережі проводяться з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців.

Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена,  виключно, на заробітну плату педагогічних працівників.

Станом на 1 вересня 2023 року в Гостинцівському ЗЗСО І-ІІ ступенів навчається 94  учнів:  в першому  класі – 7, другому класі - 9, третьому класі – 14, четвертому класі – 9, п’ятому класі – 8, шостому класі – 12, сьомому класі – 11, восьмому класі – 13, дев’ятому – 10 учнів. Враховуючи те, що державна освітня субвенція покриває лише заробітну плату педагогічного персоналу, громада за рахунок місцевого бюджету фінансує комунальні послуги та утримання технічного персоналу. 

Вартість утримання одного учня  в Гостинцівському закладі загальної середньої освіти І-ІІ ст. становить 53 056,06 грн   на рік. Фактична наповнюваність класів становить 10,3 учня на 1 клас.

Кошти, що витрачаються, можна спрямувати на  придбання сучасного обладнання, заходів з енергозбереження, реконструкцію харчоблоків, будівництва спортивних майданчиків.

Адже головне – це надання якісних освітніх послуг учасникам освітнього процесу, можливість повноцінного  розвитку своїх  здібностей та творчої майстерності.

Свої зауваження та пропозиції просимо надсилати з 01.09.2023 р до 31.05.2024 р  на поштову адресу: 81300, Відділ освіти, молоді та спорту Мостиської міської ради Львівської області, вул. Грушевського М, 22, м. Мостиська та/або на електронну адресу: osvita-mmrlo@ukr.net;

Терміни і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених у ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється відповідальною особою протягом 14 днів після закінчення терміну подання пропозицій.

Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на офіційному сайті Мостиської міської ради та відділу освіти, молоді та спорту.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора