Мостиська міська рада

Львівської області

Як запобігти сказу.

Дата: 29.08.2023 15:47
Кількість переглядів: 187

 

Хвороба, що вбиває

 

Сказ — це гостре інфекційне захворювання, збудником якого є вірус, що характеризується важким ураженням центральної нервової системи і при відсутності своєчасної екстреної вакцинації є загрозливим для життя.

Сам сказ вважається невиліковним і майже у 100% призводить до смерті. У світі відомо лише про три випадки, коли хворобу вдалося вилікувати. На Львівщині останній смертельний випадок трапився у 2018 році.

 

Найчастіше людей кусають домашні собаки, рідше — кішки, кажани, їжаки. Розповсюджувати сказ серед тварин можуть лисиці і вовки. Навіть, здавалося б, безневинні білки, яких так люблять годувати у парках діти та дорослі, є дуже небезпечними. Вони, як і їжаки, єноти та інші теплокровні тварини є переносниками сказу. Не варто також забувати про небезпеку і від польових мишей та щурів.

 

Куди звертатись після укусу тварини і яка профілактика

У випадку укусу, обслинень чи подряпин від тварини, що заражена сказом, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою в найближчий медичний заклад.

Якщо людину вкусила тварина, їй мають ввести антирабічну вакцину або/та (у залежності ситуації) антирабічний імуноглобулін. Перше — це ослаблена культура, що викликає вироблення власного імунітету людини, а друге — готові антитіла до сказу, які знешкоджують вірус і його вводять у разі "небезпечних" укусів.

Якщо укус нанесений в обличчя, шию, голову, верхні кінцівки, є множинні або дуже глибокі укуси, обслинення слизових оболонок тваринами, це дуже небезпечно і потрібно крім вакцинації ввести антирабічний імуноглобулін. Річ у тім, що вірус поширюється по нервових закінчення і йде так званий об’єкт периферії до центру, тобто уражається головний мозок.

 

Хворих із сказом госпіталізують в інфекційну лікарню та проводять лікування. Початковими симптомами сказу є підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

 

Є дві форми цього захворювання: активний і паралітичний сказ.

Для людей з активним сказом характерні гіперактивність, гідрофобія (боязнь води) та інколи аерофобія (боязнь протягів або свіжого повітря). Смерть настає за кілька днів у результаті зупинки роботи серця, дихання.

 

Коли вкусила тварина, ви не можете знати, хвора чи не хвора вона на сказ. Найперше, що варто зробити, це добре промити рану мильною водою (краще господарським милом). Це механічно очистить рану, виведе з неї слину та бактерії, а також нейтралізує вірус та створить лужне середовище. Після промивання та обробки рани потрібно накласти антисептичну пов’язку і звернутись за медичною допомогою. Зволікати із зверненням або чекати до ранку не можна.

 

Для профілактики сказу також важливо:

  • регулярно вакцинувати свійських тварин;
  • уникати контактів з потенційно небезпечними тваринами;
  • не торкатися диких чи безпритульних тварин;
  • не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди;

виконувати правила утримання тварин.Як запобігти сказу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора