Мостиська міська рада

Львівської області

Щодо зберігання продуктів харчування та приготування їжі для гуманітарних потреб, внутрішньо переміщених осіб

Дата: 03.04.2023 11:44
Кількість переглядів: 137

Фото без опису

       Звертаємо увагу на основні рекомендації для роботи гуманітарних штабів із збору продуктів харчування, з метою профілактики харчових отруєнь та харчових токсикоінфекцій.

       Дотримання таких простих правил може врятувати цивільне та військове населення від харчових отруєнь та харчових токсикоінфекцій :

  • Залучати до роботи (збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів) лише здоровий персонал (без підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, витікання з носа, очей, без висипань на шкірі). Обов’язковою є гігієна рук відповідальних осіб та відсторонення від такої роботи осіб, які мають ознаки кишкових інфекцій.
  • Сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати, транспортувати максимально окремо! Забезпечуйте умови зберігання харчових продуктів; за відсутності холодильника доцільно передбачити склад за межами приміщення на вулиці.
  • Оцінюйте цілісність і герметичність пакувальних харчових продуктів та строки придатності.
  • При розфасуванні продукції безпосередньо волонтерами перевірити термін придатності і умови зберігання. Це допоможе правильно розподілити продукти й продумати меню на місці.
  • При отриманні сировини (м’ясо, риба тощо) з метою зменшення ризиків, піддавати її максимально можливій термічній обробці. Переконайтеся, що м’ясо або риба повністю просмажені, проварені або протушені.
  • Особливу увагу приділіть прийому продукції, яка швидко псується. Якщо такі продукти наявні, то важливо перевіряти їх на органолептичні показники якості – яка їжа на вигляд,  запах та  смак.
  • Дотримуйтесь гігієнічних вимог та технології їжі.
  • Від населення не можна приймати консерви: «бомбажні», з іржавими кришками, із наявність плісняви, осаду, помутніння. Роз’яснити що такий харчовий продукт є небезпечний і може послужити причиною харчового отруєння.
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі воду з незнайомих джерел водопостачання. Перевагу надавати використанню  питної води  з централізованих джерел водопостачання або  бутильованій воді промислового розливу;

         У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (підвищення температури тіла,біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу звернутись до найближчої лікувальної установи. При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу за телефоном 103!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора