Мостиська міська рада

Львівської області

Правила поводження з газобалонним обладнанням

Дата: 28.11.2022 10:16
Кількість переглядів: 289

Балон — це закрита металева посудина для зберігання і транспортування певного виду газу:

  • стиснутого (повітря, кисень, азот, водень та ін.);
  • зрідженого (аміак, бутан, пропан, хлор та ін.);
  • розчинного (ацетилен).

Будь-який газовий балон — є джерелом підвищеної небезпеки. Тому споживачам, яким доводиться мати справу з ними, необхідно бути уважними і дотримуватися правил безпеки при їх використанні.

Загалом до основних причин вибухів балонів з газами належать: перегрів балонів, несправність запобіжних пристроїв, удари посудини під час неправильного транспортування або перенесення, наповнення балонів газом, для яких вони не призначені, заповнення понад встановленої норми; забруднення вентилів мастилами та інші.

Правилами будови і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском, передбачені відповідні вимоги до будови, опосвідчення і експлуатації балонів.

Зокрема, на верхній частині кожного балона мають бути розбірливо, шляхом клеймування нанесені такі дані, як товарний знак заводу-виробника, клеймо ВТК (ОТК) цього заводу, номер балона, фактична вага порожнього балона (кг), дата виготовлення, рік наступного огляду, робочий і пробний тиск, місткість.

Верхня частина балону має горловину, де за допомогою різьблення встановлюється запірний вентиль з боковим випускним штуцером. В неробочому стані на штуцер нагвинчують заглушку. Для захисту вентиля від пошкоджень на балон встановлюють (нагвинчують) металевий чи пластмасовий ковпак.

У балонів для горючих газів бокові штуцери вентилів мають ліву різьбу, а балонів для негорючих газів — праву різьбу.

Зовнішня поверхня балона фарбується умовними розпізнавальними кольорами.

Технічний огляд

Балони, які знаходяться в експлуатації, підлягають технічному огляду. Правилами встановлені такі терміни періодичного техогляду балонів:

  • балони, які наповнені газами, що не викликають корозію (кисень, азот, вуглекислота та ін.), перевіряються не рідше як раз на 5 років;
  • балони з газами, які викликають корозію (хлор, фосген, сірководень та ін.), а також встановлені на автомобілях як витратні ємності для зріджених і стиснутих газів перевіряються не рідше як раз на 2 роки.

Балони, які не пройшли технічний огляд бракуються і приводяться до непридатного стану шляхом просвердлювання отворів у корпусі.

Нові дані наносяться на балони, що пройшли опосвідчення, а старі — збиваються.

Зберігання балонів

За правилами, дозволяється зберігати балони в приміщеннях і на відкритих майданчиках, захищених від впливу опадів та сонячних променів.   Розміщують балони таким чином, щоб був забезпечений вільний доступ до них. Балони з горючими газами (водень, ацетилен, пропан тощо) повинні зберігатися окремо від балонів з киснем, стиснутим повітрям, хлором та іншими окислювачами.

Вимоги до приміщення, де зберігаються балони

У приміщеннях для зберігання балонів з газами повинні бути встановлені прилади, які сигналізують про виникнення небезпечної концентрації газу. За відсутності таких приладів проводиться лабораторний аналіз повітря на вміст в ньому газу не рідше як раз за зміну. Покриття підлоги складу і рампи повинно бути неіскроутворюючим та з неорганічних матеріалів. Експлуатація закритих складів, не обладнаних вентиляційними установками, забороняється.

У складах мають бути вивішені інструкції, правила, плакати щодо правил поводження з балонами. Але в таких приміщеннях не дозволяється зберігати інші речовини, матеріали, предмети.

Складування і транспортування

При складуванні не можна допускати ударів балонів між собою, падіння балонів на підлогу. При перекатуванні балонів вручну забороняється братися за вентилі, торкатися вентилів кисневих балонів і балонів з стиснутим повітрям руками, рукавицями й обтиральним матеріалам, які забруднені мастилом та жирами.

Перевезення наповнених балонів дозволяється на автомобілях, автокранах та інших ресорних транспортних засобах. При перевезенні балонів між ними мають бути встановлені прокладки: дерев’яні бруски з гніздами для балонів або кільця з гуми чи мотузки товщиною не менше 25 мм (по два кільця на балон). Балони повинні укладатися вентилями в один бік упоперек осі переміщення.

Транспортувати балони до робочого місця допускається тільки на спеціальному транспорті або спеціальних візках ношах.

Увага! Забороняється експлуатувати балони, у яких пройшов термін періодичного огляду, відсутні встановлені клейма, несправні вентилі, пошкоджений корпус, забарвлення і написи не відповідають вимогам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора