Мостиська міська рада

Львівської області

Укриття населення у захисних спорудах

Дата: 06.10.2022 17:15
Кількість переглядів: 438

До відома установ, організацій, субєктів господарювання щодо укриття працюючих і населення у захисних спорудах цивільного захисту

 

Повномасштабна війна поставила Україну перед безліччю нових викликів, один із яких – укриття населення  в умовах бойових дій, ракетних обстрілів територій, інфраструктури, житлових будівель збоку росії.

Попри відчутні успіхи наших славних Збройних Сил на фронті і поступове відвойовування у агресора захоплених територій, маємо  розуміти те, що загроза небезпеки для життя і здоров’я наших громадян   не зникла. Поранений звір стає ще небезпечніший. На найближчі часи, допоки ми маємо таких сусідів як росія і білорусія, з їхніми теперішніми правителями, наша країна  ще довго будуть в небезпеці. Поки що не виключена можливість використання агресором і зброї масового знищення.

Саме тому актуальним як ніколи постає питання цивільного захисту населення, в тому числі шляхом формування фонду захисних споруд, який включає   протирадіаційні укриття, сховища, об’єкти подвійного призначення і найпростіші укриття

З наявних на території громади, зокрема у м. Мостиська, 6 захисних споруд, інформація про які є на офіційній інтернет-сторінці міської ради у розділі «Цивільний захист», придатних до використання є дві, ще  дві - обмежено готові до використання, а дві за своїм сьогоднішнім станом мали б бути виключені  з такого переліку через технічний стан. Захисні споруди, які можуть бути використані для укриття, орієнтовані на захист в основному працюючого персоналу і не взмозі забезпечити потребу  населення міста.

В теперішніх умовах будувати нові сховища немає ні часу,  ні фінансової можливості.

Найбільш оптимальний варіант в умовах що склались є пристосування наявних приміщень під найпростіші укриття з урахуванням вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 09.07.2018 № 579.

Укриття населення в захисних спорудах — це комплекс заходів з пристосуванням наявних приміщень для захисту населення та працюючих,   підтримання їх у постійній  готовності до використання за призначенням.

    Фонд захисних споруд створюється шляхом:

        - обстеження й обліку підземних та наземних будівель і споруд, що відповідають вимогам захисту населення;

  • дообладнання з урахуванням реальної обстановки підвалів, погребів та інших заглиблених приміщань;
  • у разі необхідності переобладнання цих приміщень;
  • будівництво заглиблених споруд пристосованих для захисту, що окремо розташовані від об'єктів виробничого призначення;
  • масового будівництва в період загрози надзвичайних ситуацій найпростіших сховищ та укриттів;

 

В мирний час вони иожуть використовувати власником на свій розсуд, залежно від потреби (склад, торговий зал, офіс, тощо)

 Потреби в захисних спорудах визначають, виходячи з необхідності укриття всіх працюючих за місцем роботи і  усього непрацюючого населення за місцем проживання.

       Укриття населення в захисних спорудах є надійним способом захисту від уражаючих факторів ядерної, хімічної, бактеріологічної, звичайної зброї, в тому числі у разі аварій і деяких стихійних лих (ураганів, снігових заносів).

Ці питання стали предметом обговорення у Мостиській міській раді на черговому засіданні місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій 4 жовтня поточного року.

Комісія міської ради звертається до керівників  установ, організацій,  закладів торгівлі інших субєктів господарювання, а також  і мешканців громади  подбати  про  обладнання найпростіших укриттів, використати для таких цілей  приміщення, які могли б слугувати захистом, у випадку такої необхідності

Сподіваємось на розуміння і відповідальність за збереження життя і здоровя, як  свого так  і оточуючих.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора