Профілактика «Гострих кишкових інфекцій»
Гострі кишкові інфекції (надалі ГКІ) у дітей залишаються однією з найактуальніших проблем сучасної інфектології. На сьогодні в структурі інфекційних захворювань вони поступаються лише гострим респіраторним вірусним інфекціям. Рівень захворюваності ГКІ в дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, більше половини зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей. Гострі кишкові інфекції – це велика група захворювань, серед них поширені: дизентерія, харчові токсикоінфекції, гостро ентероколіти, сальмонельози, черевний тиф, паратифи, гепатити та інші. Захиститися від них на 100 відсотків практично неможливо, адже основних збудників кишкових інфекцій - патогенних і умовно-патогенних бактерій - можна зустріти всюди. Вони передаються людині при недотриманні правил особистої гігієни, спілкуванні з тваринами, при вживанні в їжу продуктів без належної термічної обробки та погано вимитих овочів, фруктів, зелені. Так протягом І кварталу 2022р., на теренах Мостищини, групові спалахи харчових отруєнь та кишкових інфекцій серед населення не реєструвались. Спостерігається спорадична захворюваність, однак в загальному ситуація і надалі є напруженою. В усіх осередках інфекційних захворювань проводились відповідні протиепідемічні заходи з локалізації і ліквідації осередків.
Збудники кишкових інфекцій – мікроби, інколи віруси. З кишечника хворого вони потрапляють у зовнішнє середовище, де можуть довгий час зберігатися і навіть розмножуватися. Зокрема Сальмонели зберігають життєздатність у воді водойм від 3 діб до 3 місяців, у морській воді – до 27 діб, добре переносять висушування – до кількох місяців, у вершковому масла – до 200 діб, у молоці – до 2 років, у м’ясі – від 12 діб до 6 місяців, у яйцях – до 224 діб, а в заморожених продуктах – до 750 діб. Дуже швидко вони розмножуються в молоці, м’ясних, рибних та овочевих стравах, якщо їх неправильно приготувати чи зберігати в теплому місці. Влітку збудники кишкових інфекцій поширюються також через мух, які можуть літати на значні відстані і переносити мільйони мікробів. Без сумніву, суворе дотримання правил гігієни та своєчасне привчання до них дітей набагато знижує ризик захворювання, Ось чому слід бути особливо обережним, ретельно стежити за чистотою рук, посуду, харчуватися лише свіжими стравами, приготованими з дотриманням гігієнічних вимог, знищувати мух та інших комах. Сирі овочі і фрукти треба добре мити водопровідною або краще перевареною водою, обшпарювати окропом. Тобто треба зробити все для того, щоб у шлунок не потрапили збудники кишкових інфекцій. Інколи кишкові захворювання набувають гострого перебігу з різними ускладненнями, особливо якщо хворі своєчасно не звертаються до лікаря і починають самі лікуватися, плекаючи надію на швидке одужання. Адже захворюванню значно легше запобігти, ніж його лікувати.
З метою особистої профілактики гострих кишкових інфекцій та особливих небезпечних хвороб необхідно виконувати наступне:
- вживати тільки гарантовано безпечну воду й напої (кип’ячена вода, питна вода й напої промислового виготовлення);
- уникати вживання сирих морепродуктів;
- ретельно мити фрукти, овочі чистою проточною водою, ошпарювати окропом;
- вживати їжу, що піддалася ретельній кулінарній обробці й залишається гарячою, коли подається на стіл;
- ретельно стежити за чистотою рук, мити їх з милом перед приготуванням і прийманням їжі, після кожного відвідування туалету та перебування у транспорті, не допускати скупчення бруду під нігтями;
- дотримувати чистоту у помешканні й місцях загального користування, не залишати їжу відкритою, брудний посуд відразу забирати й мити;
- особливо ретельно охороняти від забруднення харчові продукти (пилу, комах), що вживаються без попередньої теплової обробки, молоко кип’ятити;
- з появою перших ознак будь-якого розладу кишково-шлункового тракту (блювання, пронос, підвищення температури тіла) необхідно звернутися за медичною допомогою;
ПАМ’ЯТАЙТЕ! САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ УСКЛАДНИТИ ВАШ СТАН ЗДОРОВ’Я І ПРИВЕСТИ ДО НЕПЕРБАЧУВАНИХ НАСЛІДКІВ.