Мостиська міська рада

Львівської області

Про діяльність Яворівської окружної прокуратури упродовж 2021 року

Дата: 10.02.2022 14:32
Кількість переглядів: 410

Фото без опису

З метою належного виконання вимог ст.6 Закону України «Про прокуратуру» в частині інформування суспільства про діяльність органів прокуратури, Яворівська окружна прокуратура повідомляє про діяльність упродовж 2021 року.

Зокрема, у сфері нагляду за дотриманням вимог законодавства під час проведення досудового розслідування піднаглядним органом поліції процесуальними керівниками Яворівської окружної прокуратури впродовж минулого року забезпечено здійснення процесуального керівництва у понад 1500 кримінальних провадженнях, які зареєстровано у минулому році, та у понад 3000 кримінальних проваджень органу поліції загалом.

Із вказаної кількості проваджень прокурорами окружної прокуратури впродовж минулого року до суду скеровано понад 400 обвинувальних актів та відповідних клопотань, у тому числі 17 з угодами про примирення та 59 з угодами про визнання винуватості.

Окрім цього, процесуальними прокурорами в ході виконання процесуальних повноважень скасовано понад 80 незаконних та необґрунтованих постанов слідчих та дізнавачів відділу поліції про закриття кримінальних проваджень та надано понад 500 письмових вказівок слідчим і дізнавачам.

Прокурорами окружної прокуратури виявлено 44 факти не внесення працівниками поліції до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальні правопорушення, за результатами розслідування яких 4 обвинувальні акти направлено до суду.

Впродовж минулого року на території району скоєно 2 умисні вбивства, які органом поліції розкрито по «гарячих» слідах, двох осіб за підозрою у вчиненні зазначених кримінальних правопорушень затримано в порядку ст. 208 КПК України, обрано запобіжні заходи та за результатами досудового розслідування скеровано до суду.

Значну увагу приділено окружною прокуратурою питанням протидії злочинності у сфері обігу наркотичних засобів. За результатами розслідування у цій сфері скеровано впродовж минулого року до суду 14 обвинувальних актів стосовно 20 осіб.

Для прикладу, до суду скеровано обвинувальний акт щодо організованої групи у складі чотирьох жителів міста Новояворівськ Яворівського району, які організували на території Яворівського району реалізацію наркотичних засобів та психотропних речовин.

Зокрема, на виконання попередньо розробленого спільного плану злочинних дій, жінка розфасувавши наркотичні засоби та психотропні речовини, надавала такі своїм спільникам, які перевозили психотропні речовини та наркотичні засоби в обумовлені місця, в які здійснювали закладки фасованих доз, та, в подальшому, робили фото місця закладки з метою завантаження такого до Телеграм-каналу та повідомлення покупців про їх місце знаходження, з одночасним отриманням грошових коштів у безготівковій формі.

Слід зазначити, що під час затримання та проведення невідкладних слідчих дій за місцем проживання та у транспортних засобах, якими користувалися обвинувачені, вилучено близько одного кілограма порошкоподібної речовини - амфетаміну, близько півкілограма речовини рослинного походження - канабісу, в тому числі понад 100 розфасованих для збуту «закладок» з наркотичними засобами, зошит з чорновими записами, а також знаряддя та пристосування, які використовувалися при здійсненні протиправної діяльності.

Зважаючи на специфіку Яворівського району, увагу окружної прокуратури приділено виявленню та належній фіксації фактів незаконної організації та переправлення осіб через державний кордон України.

Впродовж минулого року, 3 обвинувальні акти за протиправними діяннями вказаної категорії прокурорами окружної прокуратури направлено до суду з метою розгляду.

Пріоритетними напрямками в діяльності окружної прокуратури у минулому році та на даний час залишаються виявлення кримінально караних порушень у сфері протидії корупції, сферах бюджетного, екологічного та земельного законодавства.

Зокрема, в минулому році до суду скеровано 6 корупційних кримінальних проваджень з обвинувальними актами за фактами надання неправомірної вимоги працівникам поліції та прикордонної служби, за результатами розгляду яких 6 осіб судом визнано винними та засуджено.

У бюджетній сфері впродовж минулого року до суду скеровано 9 кримінальних проваджень стосовно 9 осіб. В ході досудового розслідування винними особами повністю відшкодовано збитки, спричинені кримінальними правопорушеннями.

У сфері додержання екологічного законодавства впродовж минулого року до суду скеровано 5 обвинувальних актів стосовно 5 осіб за ч. І та ч.2 ст. 240-1 КК України, які здійснювали незаконне придбання, зберігання та перевезення бурштину, законність походження якого не підтверджується відповідними документами.

Особи у автомобілях намагалися переправити через державний кордон України близько 100 кг. каміння бурштину.

Судом правопорушників засуджено в межах санкції статті Кримінального кодексу України до покарань у виді штрафів, а дорогоцінне каміння конфісковано в дохід держави.''

У сфері додержання лісового законодавства окружною прокуратурою в минулому році до суду скеровано 2 обвинувальні акти стосовно 2 осіб, якими вчинено незаконну порубку лісу на суму понад 40 тис. грн.

Для прикладу, до суду направлено обвинувальний акт про обвинувачення лісника Яворівського дочірнього лісогосподарського підприємства ЛГП «Галсільліс», який вчинив незаконну порубку лісу на суму понад 30 тис. грн.

За вчинений злочин правопорушника судом засуджено до штрафу в розмірі 17 тис. грн., який ним сплачено.

Окрім цього, судом задоволено позов окружної прокуратури до правопорушника про відшкодування спричиненої шкоди, яку відповідачем відшкодовано в повному обсязі.

У земельній сфері впродовж минулого року до суду з обвинувальними актами скеровано 4 кримінальні провадження, які стосуються порушень посадовцями органів влади та місцевого самоврядування району при відведенні земель на території району та подальшого протиправного погодження проектів землеустрою щодо відведених земельних ділянок. Усі обвинувальні акти зазначеної категорії розглянуто судом з ухваленням остаточних рішень.

Станом на 01.01.2022 працівниками Яворівської окружної прокуратури забезпечується підтримання обвинувачення у 474 кримінальних провадженнях та 4 кримінальних справах, направлених до суду відповідно до норм КПК України 1960 року, які перебувають на розгляді в місцевих судах.

Упродовж березня-грудня минулого року прокурорами окружної прокуратури з ухваленням кінцевих рішень підтримано обвинувачення у 410 кримінальних провадженнях, з ухваленням 194 обвинувальних вироків та постановленням 216 ухвал про закриття кримінальних проваджень за нереабілітуючими обставинами.

Зокрема, за участі прокурорів окружної прокуратури судами засуджено до 10 і 8 років позбавлення волі з конфіскацією у власність держави усього майна трьох обвинувачених, які у вересні 2018 року вчинили розбійний напад на потерпілу за місцем її проживання, до 8 років позбавлення волі засуджено місцевого жителя, який в жовтні 2018 року напідпитку до смерті побив свого знайомого, до 7 років позбавлення волі засуджено жительку району, яка в березні 2019 року після вживання алкоголю завдала ножовий удар своєму співмешканцю, від якого останній помер, до 3 років позбавлення волі засуджено шахрая, який у 2018 році під приводом купівлі цукру виманив кошти у працівників «Краковецького навчально-реабілітаційного центру І-II ступенів з поглибленою професійною підготовкою» та Яворівської центральної районної лікарні.

Забезпечено завершення у минулому році судового розгляду у З кримінальних справах, скерованих відповідно до норм КПК України 1960 року, із постановленням остаточних рішень.

Приділено окружною прокуратурою увагу й питанням здійснення представництва інтересів держави в суді. Зокрема, упродовж минулого року Яворівською окружною прокуратурою до суду пред’явлено 14 позовних заяв на суму 57 млн 284 тис. грн, з них у бюджетній сфері 4 позови на суму 30 тис. грн., з питань державної та комунальної власності 4 позови на суму 20 млн. 392 тис. грн., з питань земельних відносин 3 позови на суму 36 млн. 765 тис. грн., у сфері охорони навколишнього природного середовища 3 позови на 45 тис. грн.

Задоволено 16 позовів на суму 58 млн. 969 тис. грн.

Зокрема, господарським судом Львівської області відкрито провадження у справі за позовом Яворівської окружної прокуратури про розірвання договору оренди земельної ділянки площею 26,4 га та вартістю понад 36 млн. грн.

Як з'ясовано окружною прокуратурою, в 2018 році Львівською обласною державною адміністрацією передано в оренду Товариству з обмеженою відповідальністю у строкове платне користування земельну ділянку, яка розташована за межами населеного пункту на території Новояворівської міської ради Яворівського району, з цільовим призначенням для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель та споруд об’єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій, про що укладено відповідних договір.

Натомість, орендар постійно допускав заборгованість з орендної плати за землю за користування зазначеною земельною ділянкою, що, в свою чергу, є підставою для припинення договору оренди землі шляхом його розірвання за рішенням суду.

Від так, прокуратура звернулася до суду про розірвання зазначеного договору та повернення земельної ділянки власнику.

Добровільно відшкодовано за закритими справами 27 млн. 531 тис. грн.

Реальне виконання судових рішень становить 37 млн. 214 тис. грн.

За результатами представницької діяльності зареєстровано 6 кримінальних проваджень.

Подано 4 скарги на дії державних виконавців, які задоволені.

У сфері запобігання та протидії корупції Яворівською окружною прокуратурою забезпечено участь в розгляді судами протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією щодо порушення вимог фінансового контролю та порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, за результатами судового розгляду 52 осіб визнано винними за вчинення правопорушень зазначеної категорії, протоколи даної категорії судами не закривалися.

Крім цього, внесено 5 подань, за результатами розгляду яких 10 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Також, вжито заходів та активізовано діяльність у сфері забезпечення організації діяльності прокурорів з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Зокрема, впродовж минулого року на вказаному напрямку окружною прокуратурою внесено 12 документів реагування, у тому числі 5 вказівок в органи державної прикордонної служби, за результатами розгляду яких 13 осіб притягнуто до відповідальності, 2 вказівки в Яворівський районний відділ поліції, за результатами розгляду яких 3 особи притягнуто до відповідальності, 1 вказівку в Яворівський районний відділ філії Державної установи «Центр пробації», 1 вказівку на підприємство, на якому засуджені відбували покарання у вигляді громадських робіт, які розглянуто та задоволено, а також 2 вказівки в органи державної виконавчої служби в частині виявлених порушень під час виконання останніми додаткового кримінального покарання у виді конфіскації майна.

Упродовж березня-грудня 2021 року Яворівською окружною прокуратурою розглянуто 215 звернень громадян та юридичних осіб.

Приділено також увагу висвітленню діяльності органу прокуратури в засобах масової інформації. Зокрема, в минулому році проведено 141 виступ в засобах масової інформації, у тому числі направлено 8 інформацій про діяльність органу прокуратури в органи влади та місцевого самоврядування Яворівського району та проведено 133 публікації в мережі Інтернет.

Для визначення шляхів підвищення ефективності роботи правоохоронних органів в Яворівському районі окружною прокуратурою 22.04.2021 та 28.09.2021 проведено координаційні наради керівників правоохоронних органів району, за результатами яких розроблено заходи, спрямовані на посилення та активізацію правоохоронної діяльності щодо боротьби зі злочинністю та корупцією.

Окрім цього, 24.05.2021 окружною прокуратурою проведено спільну міжвідомчу нараду керівників правоохоронних органів та керівників лісогосподарських підприємств району з метою ефективної протидії кримінальним правопорушенням за фактами незаконної порубки лісу.

За результатами проведення вищевказаної наради створено міжвідомчу робочу групу щодо протидії правопорушенням у сфері лісокористування, яка продовжує свою діяльність і у 2022 році.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора