Мостиська міська рада

Львівської області

Проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» по питанню щодо оподаткування майновими податками

Дата: 22.10.2021 09:35
Кількість переглядів: 380

Фото без опису

З метою надання платникам роз’яснень, щодо питань оподаткування майнових податків, фахівці в Мостиській ДПІ ГУ ДПС у Львівській області  нещодавно провели сеанс телефонного зв’язку “Гаряча лінія» на тему «Актуальні питання щодо оподаткування майновими податками». На запитання платників відповідав начальник Мостиської ДПІ Василь Дутко.

Пропонуємо до вашої уваги відповіді на запитання, що надійшли від платників податків.

Чи має фізична особа сплачувати плату за землю у разі оренди площі  житлового приміщення у багатоквартирному будинку?

Орендар житлового приміщення у багатоквартирному будинку безпосередньо не набуває прав власності чи користування земельними ділянками, які б підлягали державній реєстрації за таким орендарем відповідно до законодавства. Отже, підстав для нарахування та сплати за землю як у платника податку в орендара не виникає.

Чи є платниками земельного податку ФОП, що перебувають на спрощеній системі оподаткування (платникиєдиного податку)?

Платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої – третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку).

ЯкІ документи можуть підтвердити, що така житлова нерухомість непридатна для проживання?

Власник об’єкта житлової нерухомості може підтвердити, що житлова нерухомість непридатна для проживання на підставі рішення органу місцевого самоврядування про використання непридатного для проживання жилого будинку (жилого приміщення) в інших цілях або про знесення цього будинку.

Яка нерухомість відноситься до об’єктів житлової нерухомості?

Об’єкти житлової нерухомості – це будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки. Будівлі, віднесені до житлового фонду поділяються на такі типи:

а) житловий будинок – будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законом, іншими нормативно-правовими актами, і призначена для постійного у ній проживання;

б) прибудова до житлового будинку - частина будинку, яка має з основною частиною будинку одну (або більше) спільну капітальну стіну;

в) квартира – ізольоване помешкання в житловому будинку,;

г) котедж – одно-, півтораповерховий будинок невеликої житлової площі для постійного чи тимчасового проживання з присадибною ділянкою;

ґ) кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах - ізольовані помешкання в квартирі, в якій мешкають двоє чи більше квартиронаймачів.

Що є об’єктом  оподаткування для транспортного податку?

Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Яка ставка транспортного податку?

Відповідно до п. 267.4 ст. 267 розд. ХІІ Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755 –VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен легковий автомобіль.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора