Отруєння людей в одному з ресторанів Львівщини
За повідомленням департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА під час святкування в одному з ресторанів у смт. Куликів 4 липня отруїлося 17 людей.
Всіх постраждалих було госпіталізовано до обласної інфекційної клінічної лікарні, серед них - шестеро дітей.
Медики діагностували у хворих гостру кишкову інфекцію. Мали місце скарги на підвищення температури тіла, блювоту, біль в животі, пронос.
Обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій своїм рішенням від 12.07.2021 року рекомендує керівникам підприємств громадського харчування, продовольчої торгівлі:
не допускати приготування та реалізацію в теплий період року небезпечних в епідемічному відношенні страв, в т.ч. салатів заправлених сметаною, майонезом, кондитерських виробів із заварним кремом;
реалізацію кулінарних виробів, що особливо швидко псуються, в т.ч. на літніх майданчиках, без дотримання відповідних температурних умов зберігання;
забезпечити наявність відповідних умов для дотримання працівниками та відвідувачами правил особистої гігієни;
створити на підприємствах необхідного запасу миючих та дезінфікуючих засобів, антисептиків;
забезпечити підприємства водопровідною водою гарантованої якості.
Як виявити отруєння?
У МОЗ зазначають, що симптоми харчового отруєння можуть з'явитися раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, пронос і спазматичний біль у животі, здуття живота, нудота і блювання, холодний липкий піт, низький тиск. За перших симптомів отруєння необхідно звернутися до лікаря.