Мостиська міська рада

Львівської області

Мостиську громаду відвідав директор департаменту освіти і науки ЛОДА

Дата: 05.03.2021 11:16
Кількість переглядів: 1050

Фото без описуОсвіта – найпотужніша зброя, аби змінити світ. (Нельсон Мандела).

Якісна освіта – двері у достойне майбутнє.

Третього березня 2021 року з робочим візитом у Мостиській громаді побував Олег Володимирович Паска, директор департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації та Ірина Петрівна Сислюк – начальниця відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації.

Міський голова Мирослава Пельц проаналізувала окремі заклади освіти, наголосила на тому, що і надалі здійснюється об’їзд ЗЗСО, ЗДО, ЗПО з метою усунення проблем; вивчається потреба щодо поточного ремонту шкіл, облаштування внутрішньої вбиральні.

В ОЗ «Малнівський ЗЗСО I-III ступенів» поінформувала про реорганізацію Мостиської школи мистецтв шляхом злиття двох закладів позашкільної освіти.

Закликала директорів до співпраці зі старостами сіл. Згідно з Законом України «Про освіту», відповідно до Положення про заклад загальної середньої освіти дотримуватися режиму роботи у ЗЗСО, у робочий час не вирішувати особисті проблеми тому, що це шкодить освітньому процесу.

Схвально те, що вперше за багато років очільник освіти Львівщини зустрівся з керівниками закладів загальної середньої, дошкільної, позашкільної освіти та з педагогами Мостиської міської ради. Зустріч відбулася на базі ОЗ «Твіржанський ЗЗСО I-III ступенів-ЗДО» креативним та сучасним керівником якого є Книшик Світлана Іванівна.

Відбулася дієва конструктивна розмова між керівниками закладів освіти Мостищини та керівництвом департаменту ОДА. Обговорено актуальні питання щодо підвищення якості освіти.

У своєму виступі Олег Паска наголосив на тому, що розроблено стратегію розвитку освіти Львівщини на 2021-2027 рр. для того, щоб можна було проаналізувати процеси, які відбуваються в освіті. Увагу потрібно приділити змісту навчання і перепідготовці вчителів, від яких залежить головне – якість освіти. За допомогою стратегії зможемо подолати перешкоди на шляху їх реалізації. Уперше підготовлено програму розвитку освіти Львівщини на 2021 – 2025 роки. Особлива увага у програмі приділена реформі освітньої галузі на державному рівні, мета якої – нова висока якість освіти на всіх рівнях: від початкової школи до закладів вищої освіти. Виокремив два чинники розвитку освіти: обмін досвідом роботи педагогів та  професійна компетентність педагогічних працівників. Зазначені чинники сприяють якості освіти. Також було порушено питання про автономію закладів загальної середньої освіти; про якість моделі підвищення кваліфікації учителів; про роль сучасного учителя, про Типову освітню програму для 5-9 класів.

«Потрібно заохочувати педагогів, мотивувати, працювати з ними, переконувати… Будуть проводитися департаментом педагогічні конкурси для того, щоб можна було фінансово підтримати вчителя, творчого, який має свої розробки, який займається самоосвітою і випереджає час… А хто не хоче відставати, мусить рухатися вперед, і не зупинятися, досягнувши вершини, а підійматися вище». У цьому й полягає основна місія сучасного учителя. Також і надалі буде працювати Академія директорів. І не тільки для керівників ЗЗСО, а й для вчителів. Кожен повинен зрозуміти свою місію. Для чого, з якою метою я це виконую…».

Болюче питання варіативна складова програми. Не боятися збільшувати кількість годин на варіативну складову типових навчальних планів. Отож усі пропозиції та зауваження, були напрацьовані в процесі громадського обговорення, підтримані Експертною радою при департаменті освіти, до якої були залучені науковці, творчі учителі області. Освітяни Мостищини також підтримали слушні рекомендації департаменту на сторінці у «Facebook».

Олег Володимирович наголосив на тому, що здобувачі освіти повинні займатися винахідництвом - це перший крок до успіху і розвитку країни.

Потенціал у нас є, лише держава повинна запустити необхідний механізм, бо від нас з вами залежить майбутнє…

Також зазначив, що реформа «Нова українська школа», зокрема її продовження на рівні базової середньої освіти, а також розбудова інклюзивної освіти, є одними з ключових пріоритетів роботи в найближчі роки.

Керівники закладів загальної середньої освіти отримали також ґрунтовні відповіді на запитання: про шкільний автобус, нові підручники для школярів ЗЗСО…

Окрім вищезазначеного, директор департаменту Паска Олег Володимирович у супроводі директорки ОЗ «Твіржанський ЗЗСО І-ІІІ ступенів – ЗДО» Книшик С.І. оглянув заклад та дав високу оцінку якості організації освітнього процесу. Олег Володимирович поспілкувався з дітьми на перервах та почув з їхніх уст позитивні думки щодо ставлення до них як зі сторони однолітків, так і з боку педагогів. Здобувачі освіти вели розмову з характерною для їхнього віку невимушеністю. Особливу увагу очільник освіти Львівщини звернув увагу на відповіді старшокласників, які доїжджають, чому вони обрали саме цей освітній заклад для здобуття загальної середньої освіти. Відвідавши 2 та 4 класи, з приємністю зауважив, що більша частина діток хочуть бути вчителями у майбутньому. Це свідчить про авторитет вчителя та любов до нього. У 7 класі був присутнім на уроці біології «Опора і рух. Види скелету тварин. Значення опорно-рухової системи», на якому вчителька Грицайко Н.О. показала, як застосовує на уроках нове обладнання для кабінету біології, що заклад отримав наприкінці грудня.

Сислюк Ірина Петрівна - начальниця відділу дошкільної, загальносередньої та позашкільної освіти департаменту і освіти Львівської обласної державної адміністрації говорила про форми організації освітнього простору, про технології проведення навчання. Обговорено питання:

- якісне дистанційне навчання здобувачів освіти;

- підвищення кваліфікації з метою створення умов професійного розвитку та підтримки педагогічних працівників;

- централізоване оновлення парку комп`ютерної техніки для забезпечення розвитку дистанційної та змішаної освіти, продовження цифрової трансформації освіти;

- атестація педагогічних працівників тощо.

«Моя мрія – побачити Україну у двадцятці світових лідерів», - ствердно запевнив Олег Паска, директор департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації .

Про Міжнародну співпрацю відділу ОМС Мостиської міської ради розповіла Іванна Лучаківська, координатор польсько-українських питань Жешівського Університету Республіка Польща. Усі присутні отримали інформацію про оформлення документів щодо вступу випускників. Переглянули відеофільм про студентське життя університету, про побутові умови щодо проживання у гуртожитку.

Наголосила на реалізації євроінтеграційних процесів .

Надія Гнатовська - в.о. начальника відділу освіти, молоді та спорту міської ради інформувала про те, що функціонують методичні об’єднання з навчальних предметів з метою підвищення педагогічної майстерності вчителя, впровадження різноманітних форм і методів, які сприяють формуванню потреби у педагогічного працівника підвищення власного професійного рівня, спонукають до творчості, співробітництва.

Обговорено господарські питання щодо виконання приписів до нового навчального року, про енергоносії….

Повідомила про те, що розробляється програма «Освіта Мостищини», мета якої – нова висока якість освіти на всіх рівнях.

Отже, школа повинна бути інтерактивною, мобільною (легко трансформуватись та пристосовуватись під потреби дітей) . Школа, яка надає якісну освіту.

Фото без описуФото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора