Мостиська міська рада

Львівської області

Відзначили 130 річницю від дня народження Павла Тичини

Дата: 27.01.2021 10:13
Кількість переглядів: 476

Фото без опису

До 130-ої річниці від дня народження Павла Тичини в бібліотеці с. Буховичі проведено літературну годину "Вірний син України", оформлено літературну полицю "Життя і творчість Павла Тичини". Олег Раїник, Софія Раїник та Дмитро Заморило гарно декламували поезію поета.

Також в бібліотеці с.Арламівська Воля працівниками культури оформлена виставка-портрет "В поколіннях я озвуся".

Павло Григорович Тичина народився 23 січня 1891 р. в селі Піски на Чернігівщині. Він був визначним громадським діячем, поетом, перекладачем та публіцистом. Протягом свого життя Павло Григорович навчався у різних закладах (сільській школі, Чернігівському духовному училищі, Чернігівській духовній семінарії, художній школі, Київському комерційному інституті). Зі свого дитинства він захоплювався красою рідного краю. А в 1906 р. написав свій перший вірш "Синє небо закрилося". З нього почалася його літературна діяльність. Мотивами у його віршах були: людина і світ, людина і природа, мистецтво і життя.

На творчість поета вплинули події 1917 р. Він був знайомий з багатьма політичними діячами та письменниками. В цей час він видає свою збірку "Сонячні кларнети", яка стала значною подією в українській літературі. Його поезія була високо оціненою літературознавцями. У 1923 р. поет переїздить до Харкова. Від цього часу він був під пильним наглядом комуністичної верхівки. Також в цьому році створює поему "Прометей".

Поет вступає в комуністичну партію, а також в групу українських письменників, щоб протистояти більшовицькому шовінізму. Але пізніше Павло Григорович починає писати в догоду комуністичному керівництву. В час війни (1939 - 1945 рр.) був евакуйований до Уфи. Там він написав патріотичні вірші, які надихали солдатів та партизанів до боротьби з ворогом. Після війни працював на високих посадах УРСР. А ще займався перекладацькою діяльністю, бо знав багато мов світу. Помер поет у Києві. Похоронений на Байковому кладовищі. На його честь тепер є названі вищі заклади освіти та вулиці міст у різних країнах.

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора