Мостиська міська рада

Львівської області

Триває реконструкція водоочисної станції м. Мостиська

Дата: 23.09.2020 17:33
Кількість переглядів: 1446

Фото без описуЦентралізоване водопостачання м. Мостиська здійснюється з поверхневого водозабору р. Зелена Кривуля, а у випадку тривалого посушливого періоду – з р. Вишня. Оскільки джерелами водопостачання є поверхневі водні об’єкти, для можливості централізованого постачання води до кінцевого споживача необхідно проводити якісну та надійну очистку відповідно до сучасних вимог. На сьогодні водоочистка виконується за технологією 60-70 років ХХ століття та мала б застосовуватися в кращому випадку для очистки води з підземних джерел, тому під час тривалих та проливних дощів наші жителі можуть бачити, як з їхніх кранів тече вода не найкращої якості та з певним забарвленням. Оскільки оновити технологію очистки води є надзвичайно затратно та фактично неможливо за кошти бюджету міської ради, тому для реалізації такого важливого для громади м. Мостиська об’єкту було необхідне залучення коштів з інших джерел.

Фото без описуТак в 2018 році міська рада взяла участь у конкурсі загальнодержавної цільової програми «Питна вода України» з проектною документацією «Реконструкція водоочисної станції по вул. Я. Мудрого, 413Д м. Мостиська Львівської області», де за результатами відбору стала єдиним переможцем серед інших учасників Львівської області, який отримав фінансування з державного бюджету на впровадження сучасних підходів до очистки питної води. Потрібно відмітити, що востаннє загальнодержавний конкурс по програмі «Питна вода України» проводився в 2012 році і на той час в міської ради не було розробленої проектної документації, на виготовлення якої потрібно виділити близько року на збір вихідних даних, підготовку проектних рішень, погоджень зі всіма зацікавленими організаціями, проведення необхідних експертиз тощо. Замовником по реалізації вищезгаданого об’єкту було визначено департамент розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА, як організацію, яка має багаторічний досвід з впровадження подібних проектів. Сумарно зі співфінансуванням з бюджету Мостиської ОТГ на об’єкт витрачено понад 7 млн. грн. За ці кошти було реконструйовано будівлю насосної станції міського комунального підприємства «Водоканал», яку розширено за рахунок добудови нових приміщень, в яких розміщено крім існуючої насосної лабораторію, приміщення з сучасною системою водоочистки, допоміжні приміщення. Також поряд збудовано залізобетонний резервуар чистої води на 300 куб.м.

Фото без описуДля повноцінного завершення об’єкту необхідно ще близько 3,5 млн. грн., з яких в 2020 році повинно бути освоєно 2,1 млн. грн. Також необхідно виконати частину робіт з облаштування резервуарів чистої води, влаштувати автоматизацію системи управління насосним обладнанням та водоочисткою, виконати залишкові роботи по оздобленні фасаду, під’єднанню водопровідних труб, мереж електропостачання будівлі водоочистки та благоустрій прилеглої території. Весь запланований об’єм робіт планується завершити в наступному році. Будівництво об’єкту дозволить досягти необхідної якості очистки води централізованого водопостачання та завдяки значно більшому запасу води зменшити ймовірність перебоїв з водопостачанням в години максимального споживання.

Також варто зазначити, що згаданий об’єкт не єдиний, який реалізовувався міською радою в останні роки в напрямку водопостачання. Так за кошти міського бюджету в 2015 році було замінено насосне обладнання на станції 2-го підйому; поетапно, рік за роком замінено всю аварійну водопровідну мережу по вул. Я.Мудрого та вул. Міцкевича; частково замінено найбільш зношені ділянки по вул. 16 Липня (від перехрестя з вул. Міцкевича до будинку №21А), вул. Галицька, вул. Грушевського. Ці виконані роботи дозволили значно скоротити непередбачувані аварії на міських водогонах та необліковані втрати води, знизити споживання електроенергії водопостачальною організацією. Попереду в найближчі роки заплановано завершити заміну аварійних ділянок водопроводів по вулицях Шевченка, Перемишльська та Будзиновського, а також завершити заміну труб по вул. 16 Липня.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора