Мостиська міська рада

Львівської області

Утримання корів у зимовий період

Дата: 23.09.2022 12:52
Кількість переглядів: 498

Дбати про корів потрібно протягом всього року. З приходом зими слід звернути увагу на підготовку корівника, у якому тварини проводять всю холодну пору року. Для ут­ри­ман­ня ве­ли­кої ро­га­тої ху­до­би слід ство­рю­ва­ти такі умо­­ви, що за­без­пе­чу­ва­ти­муть їм ком­форт­не існу­ван­ня, а ко­ро­ва на­взаєм віддя­чить гос­по­да­рю підви­щен­ням рівня про­дук­тив­ності: ретельно закрити щілини, підігнати вікна і двері, щоб вони щільно закривалися. Двері бажано утеплити додатковою обшивкою. Особливо добре потрібно утеплити стелю. Приміщення корівника, а також годівниці, стійло, перегородки, стійки, прив’язь повинні бути відремонтовані і ретельно продезінфіковані, вікна – відкриватися для провітрювання. Розташовувати їх слід ззаду або збоку від тварини вище за рівень її голови.

Обов’язкові процеси підготовки: проведення дезінфекції приміщення, побілка стін та дератизації проти  мишовидних гризунів, які є переносниками хвороб.

Важ­ли­ве зна­чен­ня має освітлен­ня у корівни­ку, адже взимку світловий день зменшується, а тварина. весь час перебуває у приміщенні

Сміття на тваринному дворі може бути причиною розвитку шкіряних і інших захворювань і обумовлює забруднення молока. Щоденне прибирання приміщення, годівля тварин і зміна підстилки є головними умовами підтримки доброго здоров’я і отримання високоякісного молока. Важливо мати достатній запас підстилкового матеріалу, для чого використовують суху житню солому, торф, тирсу і деревні стружки, ялинове гілля, сухе листя. Кращою вважається солом’яна підстилкаоптимальною довжиною різки 15-30 см, якої потрібно до 2,5 кг в день на корову. У такому вигляді вона краще вбирає рідку фракцію гною і зручна для прибирання.

В присадибних господарствах прийнято два способи утримання великої рогатої худоби взимку: з щоденним прибиранням гною і на глибокій незмінній підстилці. При першому – гній з корівника забирається у гноєсховище, при другому – не забирається, а щодня настеляється нова підстилка, в результаті утворюється багатошарова подушка. Гній з таких дворів прибирають тільки навесні і вивозять на город або садову ділянку. При утриманні на гнойовій подушці в приміщенні встановлюється сприятливий температурний режим, утворюється гній кращої якості, але при цьому потрібно підстилки для однієї корови до 4 – 5 кг на добу. Тому утримувати корів на незмінній глибокій підстилці доцільніше в північних районах за умови, що в господарстві заготовлено достатньо підстилкового матеріалу.

Необхідною умовою підтримання високої молочної продуктивності у корів є раціональна організація їх відпочинку.

У нормальних умовах корова повинна відпочивати у лежачому положенні у теплому, сухому і м’якому лігві не менше 9-10 год. на добу. Це становить від 8 до 13 періодів відпочинку по 40 – 90 хв. кожний. На жуйку вона витрачає 7-8 год. за добу, у тому числі близько 5 год. пережовує корм лежачи. Протягом доби у корів спостерігається 13 – 19 жуйних періодів, тривалість яких досить стабільна – 25 – 30 хв.

За прив’язного способу утримання, тварини вночі тривалий час спокійно відпочивають у стійлах завширшки 1,1 – 1,2 м і завдовжки 1,7-2,1м. Підлогу у стійлах доцільно утеплювати, застосовувати підстилку. Прив’язь повинна бути такою, щоб при необхідності можна було швидко звільнити тварину. Вона не повинна заважати корові лягати і вставати. Один кінець мотузки прикріплюють до дна годівниці, інший – до ошийника корови.

Для забезпечення зручного відпочинку корів на глибокій солом’яній підстилці площа лігва повинна становити не менше 5 м2/гол. У лігві повинно бути чисто і сухо.

Основну увагу при підготовці корів до зимового періоду слід приділити забезпеченню якісними кормами.  Рекомендується здійснювати плавний перехід з соковито-концентрованих кормів на сухі, адже різка зміна раціону приносить корові стрес. Варто подбати про те, щоб окрім сіна та полови, були ще й такі запаси енергетичних кормів на подвір’ї: зернових – дерть пшениці, кукурудзи, ячменю, а також  комбікорми,  макуха, шроти, спеціальні мінеральні та вітамінні премікси, сіль кухонна. Взагалі зимовий раціон має складатися з об’ємистих кормів та комбікорму. В основному годують корів зараз сіном, соломою, а  раніше господарства заготовляли силос, сінаж. Але є мінеральні добавки, які допомагають корові добре набратися сил під час зимового періоду   для майбутньої лактації. Також коровам необхідний вільний доступ до води.

Для підтримання належного стану здоров’я, а також відтворної здатності протягом тривалого терміну використання молочним коровам необхідний регулярний моціон, який організовують на вигульних майданчиках.

Необхідно постійно стежити за станом здоров’я тварин. При підозрі зараження інфекційними хворобами (найнебезпечніші: бруцельоз, туберкульоз, лейкоз, паратуберкульоз, короста, сказ) власник тварини зобов’язаний терміново повідомити місцевий орган ветеринарно-санітарного нагляду або місцеву адміністрацію чи ветлікарню про інцидент. Закон зобов’язує власника тварин: залишити тварин на місці, заборонити стороннім особам доступ до приміщень і тварин, утриматися від вивозу, продажу харчових продуктів із господарства. Корови не повинні мати ознак інших інфекційних хвороб, які передаються людині через молоко, наприклад: колібактеріоз, лістеріоз, сальмонельоз, ку-лихоманка тощо. Крім того, корови не повинні мати інших ознак хвороби: виділення з статевих органів, дизентерія, запалення вимені, ушкодження та рани вимені. Корови повинні отримувати лікарські препарати та корм тільки під контролем ветеринарного лікаря.

Згідно законодавства корова має пройти ідентифікацію, дані про це заносяться в реєстр тварин та видається ветеринарний паспорт. Фахівці ветеринарної медицини видають власникам худоби  довідку про проходження диспансеризації, а для заготовачів молока складають список тварин, які пройшли лабораторні дослідження і не мають таких хвороб як лейкоз, бруцельоз та туберкульоз.

Притримуючись всіх цих основних рекомендацій, власники ВРХ можуть бути впевненні в тому, що зимово-стійловий період для їхніх рогатих пройде легко і варто чекати на гарний  приплід та продуктивність тварини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора