Мостиська міська рада

Львівської області

Організація радіаційного та хімічного захисту населення у громаді.

Дата: 01.06.2022 14:29
Кількість переглядів: 2041

Організація радіаційного та хімічного захисту населення у громаді.

Радіаційний та хімічний захист

        Відповідно до розпорядження міського голови від 24 травня 2022 року «Щодо організації радіаційного і хімічного захисту населення та територій у Мостиській територіальній громаді» утворено розрахунково-аналітичну групу, до складу якої увійшли спеціалісти Городоцького відділення епідеміологічного нагляду  (спостереження) та профілактики  неінфекційних захворювань  ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ метеостанції Мостиська Львівського  регіонального центру з гідрометеорології, Яворівського РУ  Держпродспоживслужби і міської ради.

Основними завданнями групи є:

  • прогнозування можливої радіаційної і хімічної обстановки при аваріях на радіаційно та хімічно небезпечних об’єктах;
  • визначення можливих втрат населення при радіаційних та хімічних аваріях;
  • отримання даних про метеорологічну обстановку від  метеостанції Мостиська Львівського регіонального центру з гідрометеорології;
  • збір та узагальнення інформації про фактичну радіаційну і хімічну обстановку, отриману від постів радіаційного і хімічного спостереження (далі – ПРХС) та диспетчерських служб (далі – ДС);
  • оцінка радіаційної і хімічної обстановки та підготовка пропозицій
  • щодо захисту населення при загрозі та виникненні надзвичайної ситуації, пов’язаної з викидом (виливом) у довкілля небезпечних хімічних
  • та радіоактивних речовин;
  • ведення карти прогнозованої та фактичної радіаційної і хімічної обстановки;
  • підготовка донесень та ведення звітних документів про фактичну радіаційну і хімічну обстановку.

Визначено також  робочу групу щодо координації роботи із складання переліку суб’єктів господарювання, на яких будуть обладнуватися місця для проведення санітарної обробки населення та спеціальної обробки одягу, майна,  транспорту на випадок радіаційного або хімічного зараження місцевості внаслідок диверсій або використання ворогом зброї масового ураження.

У воєнному протистоянні росія не добирає  засобів, вдається до порушення правил ведення війни, гуманітарного права.

Саме тому необхідно вжити заходів для збереження життя і здоров’я людей.

Радіаційний та хімічний захист передбачає:

  • виявлення та оцінювання радіаційної та хімічної обстановки,
  • організацію та проведення дозиметричного і хімічного контролю,
  • розроблення типових режимів радіаційного захисту,
  • забезпечення засобами індивідуального та колективного захисту,   
  • організацію і проведення знезаражування.

До засобів радіаційного та хімічного захисту населення та забезпечення працівників, формувань та спеціалізованих служб цивільного захисту на випадок надзвичайної ситуації у  воєнний час відповідно до Порядку забезпечення населення і працівників формувань та спеціалізованих служб цивільного захисту засобами індивідуального захисту, приладами радіаційної та хімічної розвідки, дозиметричного і хімічного контролю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2002 року № 1200 належать:

  • засоби індивідуального захисту органів дихання від бойових отруйних речовин;
  • одяг спеціальний захисний;
  • промислові засоби захисту органів дихання від небезпечних хімічних речовин;
  • респіратори;
  • прилади радіаційної розвідки і дозиметричного контролю;
  • військові прилади хімічної розвідки;
  • спеціальні (промислові) прилади хімічної розвідки;
  • джерела живлення і засоби індикації для перелічених приладів;
  • ватно-марлеві пов'язки.

 

Заходи радіаційного і хімічного захисту забезпечуються:

  • завчасним накопиченням і підтриманням у готовності засобів індивідуального захисту, приладів дозиметричного і хімічного контролю, якими забезпечуються насамперед особовий склад формувань, які беруть участь в аварійно-рятувальних та інших невідкладних роботах, а також персонал радіаційно і хімічно небезпечних об'єктів і населення, яке проживає в зонах небезпечного зараження та біля них;
  • терміновим впровадженням засобів, способів і методів виявлення та оцінювання масштабів і наслідків аварії на радіаційно та хімічно небезпечних об'єктах;
  • створенням засобів захисту і приладів дозиметричного і хімічного контролю;
  • підготовкою об'єктів побутового обслуговування і транспортних підприємств для проведення санітарної обробки людей та спеціальної обробки одягу, майна і транспорту;
  • завчасним створенням, пристосуванням та використанням засобів колективного захисту населення від радіаційного та хімічного ураження, організацією допомоги населенню в придбанні в особисте використання засобів індивідуального захисту і дозиметрів.

Для своєчасного оповіщення  населення про небезпеуц введені відповідні сигнали попередження.

Сигнал "Увага всім!" повідомляє населення про надзвичайну обстановку  на випадок загрози нападу противника у воєнний час. Сигнал подається органами цивільного захисту за допомогою сирени і виробничих гудків. Тривалі гудки означають попереджувальний сигнал.

Почувши їх, необхідно включити радіо, телевізор і прослухати текст інформації про дії населення після одержання сигналу. Якщо немає радіо, телевізора або вони не працюють, слід з'ясувати значення і зміст інформації у сусідів або інших людей, які знають про неї.

Після одержання інформації необхідно виконати всі вказівки відповідно до тексту інформації.

Сигнал "Повітряна тривога" подається для всього населення. Попереджається про небезпеку ураження противником даного району. По радіо передається текст: "Увага! Увага! Повітряна тривога! Повітряна тривога!" Одночасно сигнал дублюється сиренами, гудками підприємств і транспорту. Тривалість сигналу 2—3 хв.

При цьому сигналі об'єкти припиняють роботу, транспорт зупиняється і все населення укривається в захисних спорудах. Робітники і службовці припиняють роботу відповідно до інструкції і вказівок адміністрації. Там, де неможливо через технологічний процес або через вимоги безпеки зупинити виробництво, залишаються чергові, для яких мають бути захисні споруди.

Сигнал може застати у будь-якому місці й будь-який час. В усіх випадках необхідно діяти швидко, але спокійно, впевнено, без паніки. Суворо дотримуватися правил поведінки, вказівок органів цивільного захисту.

Сигнал "Відбій повітряної тривоги". Органами цивільного захисту через радіотрансляційну мережу передається текст: "Увага! Увага! Громадяни! Відбій повітряної тривоги!". За цим сигналом населення залишає захисні споруди і повертається на свої робочі місця і в житла.

Сигнал "Радіаційна небезпека" подається в населених пунктах і в районах, в напрямку яких рухається радіоактивна хмара, що утворилася від вибуху ядерного боєприпасу. Почувши цей сигнал, необхідно з індивідуальної аптечки ЛІ-2 прийняти 6 таблеток радіозахисного препарату № 1 із гнізда 4, надіти респіратор, протипилову пов'язку, ватно-марлеву маску або протигаз, взяти запас продуктів, документи, медикаменти, предмети першої потреби і направитися у сховище або ПРУ.

Сигнал "Хімічна тривога" подається у разі загрози або безпосереднього виявлення хімічного або бактеріологічного нападу (зараження). При цьому сигналі необхідно прийняти з індивідуальної аптечки АІ-2 одну таблетку препарату при отруєнні фосфорорганічними речовинами з пенала з гнізда 2 або 5 таблеток протибактеріального препарату № 1 із гнізда 5, швидко надіти протигаз, а за необхідності — і засоби захисту шкіри, якщо можливо, та укритися в захисних спорудах. Якщо таких поблизу немає, то від ураження аерозолями отруйних речовин і бактеріальних засобів можна сховатися в житлових чи виробничих приміщеннях.

При застосуванні противником біологічної зброї населенню буде подана інформація про подальші дії.

Успіх захисту населення залежатиме від дисциплінованості, своєчасної і правильної поведінки, суворого дотримання рекомендацій і вимог органів цивільного захисту.

При МКП «Житловик» міської ради буде організовано кустовий пункт видачі засобів радіаційного і хімічного захисту, а на місцях у старостинських округах, у фермерських господарствах, підприємствах і організаціях – об’єктові пункти.

Непрацюючому населенню необхідно подбати про наявність індивідуальних засобів захисту відповідно до  вимоги зазначеної  постанови Кабінету Міністрів України, знати порядок дій на  випадок використання ворогом зброї масового ураження.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора