Мостиська міська рада

Львівської області

Мавпяча віспа – що треба знати!

Дата: 31.05.2022 11:39
Кількість переглядів: 444

Фото без опису

Спочатку травня  у Європі та деяких країнах за її межами  фіксують спалах мавпячої віспи.

Мавпяча віспа  найчастіше трапляється у віддалених районах  Центральної та Західної Африки, проте цього року у 12-ти країнах поза межами Африки зареєстровано більше 80-ти випадків захворювань. Серед них – США, Канада, Іспанія, Португалія та Велика Британія.

За даними Національної служби охорони здоров»я Британії хвороба зазвичай має легку форму і більшість людей одужує за кілька тижнів.

Від віспи мавп немає специфічних ліків, але дослідження показують , що вакцина  від звичайної(натуральної) віспи IMVANEX  приблизно на 85% ефективна від мавпячої віспи.

В Україні  випадків захворювання  на мавпячу віспу не зареєстровано. Наразі відбувається оцінка рівня ризику спалаху цього захворювання в країні.

Інкубаційний період захворювання ( для населення від часу інфікування до появи симптомів)  зазвичай становить від 6 до 12 днів, але може коливатися  в діапазоні  від 5 до 21 дня.

Інфікування відбувається в результаті прямого контакту з кров»ю , біологічними рідинами, ураженою шкірою або слизовою  інфікованих осіб чи тварин. Можливим фактором інфікування також є вживання в їжу м»яса інфікованих тварин.

Передача вірусу від людини до людини може відбуватись в результаті тісного контакту з інфікованими виділеннями з дихальних шляхів, ушкодженими ділянками шкіри або предметами, біологічними рідинами, матеріалом з осередків ураження хворої людини.

Найбільший ризик інфікування мають члени  родини хворого, а також медичні працівники у випадках  недостатнього дотримання  правил контакту з пацієнтом.

Інфікування також може відбуватись через плаценту.

У період проникнення до організму людини віспа мавп  супроводжується гарячкою, сильним головним болем, збільшенням лімфатичних вузлів, болем в спині та м»язах, сильною слабкістю. Такі симптоми тривають до 5-ти днів, потів починається період висипу.

У 95%  випадків висип виникає на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла. Первинним місцем появи висипу можуть бути статеві органи, якщо передача відбулась  під час статевого контакту. 

Висип може дуже боліти та свербіти, змінюється  та проходить різні стадії, після чого утворюється струп, який пізніше відпадає,  ураження можуть залишити рубці. До повного зникнення кірочок може пройти до 3-х тижнів.

Рекомендованим методом діагностики віспи мавп  залишається ПЛР-тестування

( такий же метод, який застосовується для діагностики COVID-19, вірусних гепатитів та ін). Для цього  досліджується вміст або покриви висипань.

Профілактика цього захворювання  це підвищення рівня знань про цю недугу як медичних працівників, так і населення щодо симптомів захворювання, шляхів  передачі, факторів ризику.

Варто уникати тісних контактів з інфекційними хворими.

Миття рук залишається ефективним способом профілактики багатьох хвороб і цієї недуги також.

За матеріалами ВООЗ і МОЗ України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора