Мостиська міська рада

Львівської області

До питання про підвищення цін на продукти першої необхідності у воєнний час. Відповідальність, моральність та юридична відповідальність

Дата: 11.03.2022 14:31
Кількість переглядів: 539

Фото без опису

Триває війна…

Вся Україна згуртувалася для протидії Російській військовій агресії. Війна триває всюди на фронті, в тилу, інформаційна та психологічна. Ворог прагне не лише перемогти наш народ фізично, захопивши хоч дещицю нашої території. Прагнення загарбників є набагато підступніші та мерзенні. Страх, злоба, невпевненість та паніка серед пересічних громадян лише сприяють цьому.

Величезна роль у теперішній ситуації  відіграє наша стійкість, почуття  взаємодопомоги. В той же час на поверхню виходять окремі явища егоїзму, прагнення нажитись на людському горі, заробити додаткові кошти на тимчасових негараздах. Такі речі у час війни є глибоко аморальними, не сумісними з людським гуманізмом. Вони передбачають чітко визначену юридична відповідальність.

В останні дні багато наших громадян повідомляють, що ціни на продовольчі товари, засоби гігієни у деяких мережах просто злетіли. Цінники подекуди продавці або й самі власники міняють на ходу. Люди вважають, що у війну, коли всім і так тяжко, підприємці подекуди наживаються на своїх же громадянах. 

До уваги виробників та реалізаторів харчових продуктів. У часи, коли вся країна згуртувалася для протидії військовій агресії, підвищення цін на хліб та інші продукти є неприпустимим.

Звертаємо увагу, що ціни на продукти харчування мають залишатися на рівні цін, що були встановлені станом на 23 лютого 2022 року.

Нагадаємо, що 12 січня 2022 р. до пункту 414 постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 внесені зміни, якими передбачено застосування торгівельної надбавки в розмірі не більше 10 відсотків оптово-відпускної ціни на такі соціально значущі продукти: хліб житньо-пшеничний, батон, крупа гречана, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого ґатунку, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель із борошна пшеничного вищого ґатунку), молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці), олія соняшникова, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча) та масло вершкове жирністю 72,5 відсотка з урахуванням рекламних, маркетингових, логістичних послуг, послуг із підготовки, обробки, пакування, інших послуг, пов’язаних із реалізацією кінцевому споживачу.

Держпродспоживслужба просить громадян повідомляти про випадки завищення цін на продукти харчування, що мають істотну соціальну значущість. Їх перелік затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р. № 341.

Аби не допустити зростання цін на товари і послуги, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області контролюють реалізаторів харчової і нехарчової продукції Львівщини. Кожного дня виходять перевіряти операторів ринку області.

Підприємців, які підніматимуть у воєнний час ціни на соціально значущі продукти, будуть карати. Такі вчинки прирівняли до мародерства.

Ще раз нагадуємо, що до соціально значущих належать такі продукти: хліб житньо-пшеничний, батон, крупа гречана,  борошно пшеничне (вищий сорт), цукор пісок, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна вищого сорту), молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці),  яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча), масло вершкове жирністю 72,5%.

Куди повідомляти про завищені ціни?

- Держпродспоживслужба

електронна пошта: info@dpss.gov.ua;   Номер телефону: 050 230 04 28096 000 98 23

- Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області

Офіційна сторінка: dpss.gov.ua.

Електронна пошта: office@lvivdpss.gov.ua;    Номер телефону: 032 261 36 90


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора