Мостиська міська рада

Львівської області

«Гаряча лінія» в Мостиській ДПІ  по питанню добровільного декларування громадян, новації  у сфері застосування РРО та сплати податків і зборів , інших платежів, єдиного внеску через єдиний рахунок

Дата: 24.12.2021 14:56
Кількість переглядів: 583

Фото без опису

20.12.2021 року начальником  Мостиської ДПІ  ГУ ДПС у Львівській області  Василем Дутко  було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему одноразового (спеціального) добровільного декларування, декларування громадян, новації  у сфері застосування РРО/ та сплати податків і зборів , інших платежів, єдиного внеску через єдиний рахунок.

Під час «гарячої лінії» платників податків цікавили питання щодо об’єктів декларування, термінів подання декларації, порядку її заповнення та інше.

Найчастіше запитували чи має право фізична особа задекларувати рухоме або нерухоме майно, право власності на яке набуто нею після 01 січня 2021 року, за рахунок коштів з яких не були сплачені податків

Було роз»яснено, що відповідно до п. 1 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою, визначеною пунктом 3 цього підрозділу, належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

Таким чином, одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванню підлягають виключно належні фізичній особі активи, які були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року. Тобто об’єкти рухомого або нерухомого майно, які набуті фізичною особою після 1 січня 2021 року не підлягають декларуванню.

Щодо питання навацій у вукористанні РРО та ПРРО було вказано, що З 1 січня 2022 року є обов’язковим застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) або програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки.

Відповідно до вимог п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України РРО або ПРРО не зобов’язані застосовувати лише платники єдиного податку першої групи.

Звертнено увагу підприємцям – платників єдиного податку ІІ-ІV груп на необхідності завчасної реєстрації РРО чи ПРРО у контролюючих органах з метою дотримання вимог чинного законодавства України.

Електронний кабінет надає можливість подання суб’єктами господарювання заяв для реєстрації РРО/ ПРРО (за формою № 1-РРО або № 1-ПРРО) в режимі онлайн.  

По питанню  сплати податків і зборів , інших платежів, єдиного внеску через єдиний рахунок було роз»яснено, що з  1 січня 2021 року сплачувати податки і збори, інші платежі, єдиний внесок можна через єдиний рахунок.

Єдиний рахунок — це рахунок, який платник податків за власним бажанням може відкрити в       Казначействі та використовувати для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених ПКУ і єдиного внеску.

Сплата податків і зборів, інших платежів, єдиного внеску через єдиний рахунок дозволяє зменшити:

- затрати часу на формування платіжних доручень,

- кількість формування платіжних доручень,

- кількість помилково сплачених грошових зобов’язань,

- уникнути непорозуміння зі зміною рахунків.

Повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подається платником податків в електронній формі через Електронний кабінет (п. 351.2 ст. 351 ПКУ).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора