Мостиська міська рада

Львівської області

«Круглий стіл» з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб

Дата: 23.11.2021 14:49
Кількість переглядів: 421

Фото без опису

В Мостиській ДПІ ГУ ДПС у Львівській області  16 листопада поточного року відбулось сідання «круглий стіл» з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб під головуванням в.о.Мостиської ДПІ у Львівській області Пасеки Ю.Ю. по питанню одноразового (спеціального)добровільного декларування активів фізичних осіб

Присутнім повідомили, що 15 червня 2021 року прийнято Закон України №1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Нормами закону, передбачена можливість цивілізованої легалізації активів, що були приховані від оподаткування.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування буде проводитись з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Громадяни України матимуть право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не було сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. При цьому у добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Із задекларованих активів громадянин повинен буде сплатити збір, зокрема 5% щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні; 9% щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном; 2,5% щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

Об’єктами одноразового декларування можуть бути: валютні цінності, нерухоме майно, рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо), частки (паї) у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності, цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.

Якщо громадянин сплатить усі необхідні збори, держава гарантуватиме йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства. Також гарантується нерозголошення державними органами та їх посадовими особами відомостей, що містяться в одноразових добровільних деклараціях, без відповідного рішення суду.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора