Мостиська міська рада

Львівської області

Вода - основа життя

Дата: 02.09.2021 17:19
Кількість переглядів: 721

Фото без опису

Для переважної більшості мешканців громади колодязі – основне джерело питного водозабезпечення. Виходячи з цього важливим є питання облаштування колодязів, їх утримання, необхідності проведення лабораторного дослідження води.

Відповідно до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10) питна вода повинна відповідати наступним вимогам:

- бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні;

- мати добрі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

        Найбільшими ризиками для здоров’я людини є споживання питної води з мікробіологічним забрудненням, підвищеним вмістом нітратів, заліза, які можуть виникнути внаслідок невідповідності санітарно-технічного стану джерел водопостачання санітарним нормам і правилам.

Колодязі слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться на відстані не менше ніж 30 м від магістралей та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод.

У радіусі 50 м від колодязів не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.

У місцях, які затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях забороняється облаштовувати колодязі.

Крім того, колодязі обов’язково мають бути паспортизовані.

 

Чималою проблемою для громади є теж питання скидання стічних вод у міську каналізацію і місцеві річки.

Неочищені, понаднормативно забруднені стічні води, які скидаються в міську каналізаційну мережу можуть призвести до негативних наслідків пов’язаних із здоров’ям мешканців міста, порушенням роботи каналізаційних мереж та споруд, виникненням аварійних ситуацій, які можуть бути вкрай небезпечними та призвести до техногенної катастрофи в межах територіальної громади.

На сьогодні трапляються випадки скидання до міських систем централізованого водовідведення стічних вод із вмістом жирів, нафтопродуктів, сміття, піску, шкідливих речовин та агресивних хімічних сполук, а також інших заборонених до скидання в міську каналізацію речовин, які руйнують каналізаційні мережі та порушують технологічні регламенти роботи очисних споруд  та можуть призвести до загибелі активного мулу на міських очисних спорудах каналізації.

Одним з показників по якому виявлено найбільше перевищень допустимих концентрацій забруднюючих речовин є фосфати. Потрапляючи разом з стічними водами  в річки та водойми вони стають відмінним живильним середовищем для водоростей, які  починають буйно рости та цвісти, поглинаючи кисень, який необхідний для риби, раків та інших мешканців, забруднюючи водойми продуктами життєдіяльності. Через надлишок фосфатів у водоймах змінюється хімічний склад води.

Дотримання вимог відповідних правил створює належне правове підґрунтя для захисту життя і здоров’я  жителів від негативного впливу, спричиненого забрудненням навколишнього середовища стічними водами дасть можливість підвищити надійність і безпеку роботи мереж централізованого водовідведення і міських очисних споруд, забезпечить екологічну безпеку довкілля.

Природа має бути однією з основних та абсолютних цінностей, яку кожна людина має усвідомлювати , незважаючи на період історії, вік чи матеріальний стан.

Питання охорони довкілля мають бути пріоритетними, а усвідомлення своєї власної відповідальності за навколишній світ має стати основою формування людини-особистості.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора