Мостиська міська рада

Львівської області

День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

Дата: 23.06.2021 16:10
Кількість переглядів: 718

Фото без опису

Щороку 22 червня український народ вшановує світлу пам'ять мільйонів земляків, життя яких обірвала Друга світова війна. Горем і болем вона увірвалася в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю.

Цей день для нас наповнений трагічними спогадами і болем. Найкривавіша в історії світу війна принесла українцям незліченні жертви і страждання, масовий терор, смерть та руйнування. Гірка доля не оминула жодну українську родину, війна забрала життя кожного п’ятого українця.

Наш обов’язок – навіки зберегти пам'ять про тих, хто здобув перемогу в цій жахливій війні, тих, хто став жертвою смертельних жорен нацизму. Життєписи цих людей – уроки істинної мужності та патріотизму для сучасників.

Сьогодні, потерпаючи від кривавої військової агресії на сході країни, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Кращі сини і доньки українського народу знову, зі зброєю в руках, захищають наші кордони, нашу свободу, наш власний демократичний вибір.

Схиляємо голови перед мужністю і нескореністю нашого народу, який знайшов у собі сили вистояти і вижити, який піднявся на бій і переміг у героїчній боротьбі.

Вічна пам'ять загиблим. Честь і слава героям!

Для відзначення Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні в закладах культури Мостиської громади пройшли тематичні заходи:

- заклад культури с. Хоросниця Мостиської міської ради.

НЕ ЗРАДЖУЙТЕ ПАМ'ЯТІ ПРО ВІЙНУ...

З ПАМ'ЯТІ нації не стерти жахливого сліду смерті,а з наших сердець безмежну вдячність за подвиг ціною в життя,за мужність,відвагу,героїзм,за пекельні муки,що дарували нам МИР і СВОБОДУ...

- Народний дім с. Костильники День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні.

 

22 червня — день, коли у 1941 році по радіо прозвучали страшні слова В’ячеслава Молотова: «Сьогодні, о 4 годині ранку, без висунення будь-яких претензій до Радянського Союзу, без оголошення війни, німецькі війська напали на нашу країну». Доки всі мирні мешканці спали, розпочалася німецько-радянська війна.

У роки Другої світової війни карателі спалили дотла сотні українських сіл разом з їхніми жителями

«Ніякого жалю та співчуття до мирного населення…»

У 1941 році в Берліні була затверджена директива «Про військову підсудність у районі “Барбаросса” і про особливості повноваження військ». Її автори на чолі з рейхсфюрером СС Генріхом Гіммлером вимагали від вермахту «придушувати будь-який опір новому окупаційному режиму й знищувати всіх запідозрених у симпатії до партизанів». Зауважувалося, що «у німецьких вояків-визволителів не повинно бути ніякого жалю та співчуття до мирного населення».

Слід зазначити, що Україна, не тільки серед колишніх радянських республік, а й з усіх країн світу, зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками, в Україні загинуло від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення - близько 5 млн, 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратили притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

- у бібліотеці с. Крукеничі пройшла година скорботи, також читачі мають змогу ознайомитися із виставкою книг присвяченій жертвам другої світової війни " Щоб світанки ніколи більше не здригались від слова "війна"".

- На знак вшанування пам'яті всіх борців , які загинули в час воєнного лихоліття визволяючи рідну землю від нацистських загарбників , у Мостиській міській бібліотеці оформлено виставку - пам"ять "Ніхто не забутий , ніщо не забуте "

- у НД с. Буховичі. Вшанували пам’ять жертв війни

Цей день для нас наповнений трагічними спогадами і болем... Найкривавіша в історії світу війна принесла українцям незліченні жертви і страждання, масовий терор, смерть і руйнування.

Наш священний обов'язок - навіки зберегти пам'ять про тих , хто відстояв перемогу в цій жахливий війні , тих , хто став жертвою смертельних жорен нацизму.

Вічна пам'ять загиблим. Честь і слава живим героям!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора