Мостиська міська рада

Львівської області

Обережно шкідник - середземноморська плодова муха

Дата: 07.06.2021 14:55
Кількість переглядів: 627

Фото без описуФото без опису

 

 

 

 

Свіжі овочі і фрукти завжди користуються попитом у споживачів. У холодну пору року усіх приваблюють ароматні мандарини та соковиті апельсини на полицях супермаркетів. У цей час населення у більшій мірі споживає свіжі овочі та фрукти імпортного походження. З надходженням імпортних об’єктів регулювання, в тому числі овочів та фруктів, існує ризик занесення на територію України різноманітних шкідливих організмів, зокрема такого карантинного шкідника як середземноморська плодова муха.

Середземноморська плодова муха відноситься до найбільш небезпечних і шкодочинних видів у всіх регіонах, де культивують рослини, придатні для її харчування, і де вона може акліматизуватися.
До кормових рослин відноситься більш ніж 200 видів різних рослин, серед яких цитрусові, банани, інжир, гранати, персики, абрикоси, сливи, айва, виноград, томати, баклажани, перець. Личинки живляться м’якоттю плодів і викликають їх опадання. Пошкодження шкірки при яйцекладці сприяє розвитку цвілі і гниттю плодів.

Цей карантинний шкідник відноситься до групи найбільш шкодочинних. У зону ризику потрапляють більше 200 видів рослин, з них: цитрусові, банан, хурма, полуниця, абрикос, яблуня, слива, черешня, виноград, томати, баклажани, тощо. Муха походить з тропічної Африки і вже поширилася по всіх континентах. Самки завдовжки 4,5 мм зі строкатим забарвленням, дуже плодючі ( можуть відкладати до 1000 яєць). Живлення личинок м’якоттю плодів викликає розвиток вторинних мікроорганізмів та загнивання м’яких тканин.

Вони відкладають яйця під шкірку дозріваючих плодів, проколюючи її яйцекладом. Личинки, які відродились із яєць, через один-два дні проникають у м’якоть плоду. Процес живлення триває два-три тижні. При цьому пошкоджені плоди передчасно дозрівають і опадають. Характерною особливістю личинок є їх здатність стрибати на відстань 15–20 см.

Ушкоджені плоди зовні не відрізняються від здорових, при натисканні продавлюються, стають м’якими. Розрізавши такі плоди, всередині можна побачити білувато–кремових личинок мухи. На шкірці персиків, в місцях проколів з’являються краплини камеді. На апельсинах, айві, яблуках ушкоджені місця стають твердими та темнішають. На плодах цитрусових культур в місцях проколу тканина розм’якшується, набуває інтенсивного червоного кольору і утворюється горбик. У плодів з високим вмістом цукру пошкодження супроводжується витіканням солодкого соку, який склеює сусідні плоди. У разі масового розмноження середземноморська плодова муха може повністю знищити врожай плодів та овочів.

Дорослі комахи за допомогою вітру можуть пасивно переноситись на значні відстані (до 20 км). При міжнародній торгівлі цей шкідник може розповсюджуватися з плодами (яйця, личинки, імаго) та садивним матеріалом рослин – живителів з регіонів поширення.Дорослі мухи можуть перевозитись різними видами транспорту, оскільки здатні виживати без живлення протягом тижня, а при наявності джерела живлення – 6-8 місяців.

На території України середземноморська плодова муха відсутня, однак за сприятливих умов може акліматизуватись у південних областях (практично муха не переносить менше 0 *С). Це може бути реальною загрозою, оскільки неодноразово шкідника виявляли у вантажах імпортного походження з Єгипту та Туреччини.

Згідно чинного законодавства, основним фітосанітарним заходом є огляд вантажів плодів із заражених зон країн розповсюдження шкідника у місцях розмитнення та розвантаження. При виявленні плодової мухи в живому стані необхідно провести знезараження об’єктів регулювання. Якщо до вантажу неможливо застосувати фітосанітарні процедури, тоді вантаж може бути знищено у безпечний спосіб або повернуто до країни відправки.

Держінспектор ГУ Держпродспоживслужби у львівській області Пили’як В.М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора