Мостиська міська рада

Львівської області

Профілактика грипу та ГРВІ

Дата: 22.04.2021 11:12
Кількість переглядів: 657

Фото без описуПрофілактиці грипу та ГРВІ в усіх країнах світу приділяють величезну увагу. Це обумовлено тим, що ці хвороби - лідери серед усіх інфекційних захворювань. Так, на частку грипу та ГРВІ в Україні припадають не менше 90% випадків усіх інфекційних захворювань. Іноді, через індивідуальні особливості організму або через недотримання основних правил поведінки і лікування, грип і ГРВІ спричиняють ускладнення.

ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція) - це не одна хвороба, а ціла група гострих вірусних захворювань, що передаються повітряно-крапельним шляхом і уражають переважно верхні дихальні шляхи.

Грип – це гостре вірусне інфекційне захворювання, що займає особливе становище в цій групі. Грип характеризується появою гострого респіраторного синдрому з переважанням трахеобронхіту, вираженою інтоксикацією та гарячкою. Ці симптоми схожі зі звичайні ГРВІ, але, на відміну від менш небезпечного захворювання, грип може викликати доволі серйозні ускладнення у вигляді геморагічного набряку легень, серцевої недостатності. Іноді до інфікування вірусом приєднується бактеріальна інфекція у вигляді бронхіту або пневмонії.
На грип не можна захворіти, переохолодившись або промочивши ноги, джерелом інфекції є хвора людина. Особливо велика ймовірність захворіти на грип після контакту з людиною, яка знаходиться в активній стадії хвороби в гарячковому стані. Інфікування може відбутися повітряно-краплинним шляхом або через предмети побуту.

Перші симптоми інфікування грипом можуть проявитися в інтервалі від декількох годин до 3-4 днів після такого контакту.
Симптоми грипу:
раптове підвищення температури тіла вище 38ºС; біль у горлі; головний біль; кашель; утруднене дихання; біль у м’язах; іноді блювота; діарея.
Кому загрожує грип:
Вірус грипу має дуже високий ступінь агресивності, захворіти на нього може людина з будь-якої соціальної групи, будь-якого віку і статі. Однак імовірність захворіти на грип значно вища для дітей у віці від 6 місяців (до цього віку малюків бережуть антитіла мами, отримані малюком у період внутрішньоутробного розвитку) для людей похилого віку, а також для вагітних жінок.

Доволі високу небезпеку становить грип і для людей, які часто хворіють на ГРВІ. Це пояснюється низьким рівнем імунітету і, як наслідок - низькою опірністю вірусу грипу.
Профілактика грипу:
уникати скупчень людей; користуватися одноразовими масками при необхідності, регулярно провітрювати приміщення  та проводити вологе прибирання; повноцінно харчуватися з введенням в їжу натуральних вітамінів; уникати перевтоми;  мати чисті руки; користуватися лише  одноразовими паперовими серветками і рушниками, загартовуватись, займатись спортом.

Однак найефективнішим засобом профілактики грипу є щорічна вакцинація – це специфічна профілактика. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною. Найкращий час для проведення вакцинації — напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, то щеплюватись можна і впродовж всього сезону. Це посилює здатність організму протистояти грипу. Розвиток імунного захисту починається з 2-го дня після вакцинації і сягає максимуму через 2-3 тижні. Імунітет зберігається від 6 до 12 місяців.

Фельдшер санітарний відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Мостиського управління ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області - С.Наконечна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора