Мостиська міська рада

Львівської області

"Збережи первоцвіти"

Дата: 03.03.2021 09:21
Кількість переглядів: 985

В Україні за лютий-квітень щорічно знищується до 20 млн. первоцвітів. 60 % припадає  на підсніжники, 30 % - на шафрани, 5 % – на білоцвіт, 5 % – на сон-траву, цикламен Кузнєцова і проліски. Серед стрімко зникаючих рідкісних первоцвітів усі види підсніжників, білоцвітів, сон-трави, диких тюльпанів, шафранів. Масовий збір на продаж викопування цибулин  рідкісних рослин призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення.

За даними Всесвітнього фонду охорони дикої природи, незаконна торгівля об’єктами дикої флори та фауни посідає третє по прибутковості місце після торгівлі наркотиками і зброєю. Масова торгівля об’єктами дикої природи призводить до їх зникнення у природі.

Відповідно до чинного законодавства України, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: „Про рослинний світ”, „Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про Червону Книгу України”.

Мостиською міською радою спільно з Мостиським відділенням поліції Яворівського відділу поліції в м.Мостиська, будуть проводитись рейди-перевірки з метою запобігання продажу рідкісних та зникаючих видів рослин зокрема “підсніжника білосніжного”.

Відповідно до ст.88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення винні особи  будуть притягнуті до відповідальності, а також відповідно до  Постанови КМУ від 07.11.2012р. №1030 передбачена компенсація за шкоду, заподіяну незаконним збиранням громадянами, будь-якими підприємствами ,організаціями, установами цих видів рослин.

Не забуваймо, щодо створення живої природи існує дві точки зору: або живі істоти створив Бог або вони утворились в процесі еволюції. У будь-якому разі живі істоти створені не людиною. Так чи можемо ми розпоряджатися їх долею, вирішувати, кому з них можна існувати, а кому -   ні ?. Оце, на наш погляд, і є головною причиною охорони природи: ми не маємо права руйнувати те, що створювалось не нами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора