Мостиська міська рада

Львівської області

Як призначатимуть старост у громаді

Дата: 04.12.2020 15:40
Кількість переглядів: 4930

Фото без опису

Інтерв’ю з міським головою Мирославою Пельц, опубліковане у газеті "Наш край" 3 грудня.

20 листопада відбулася установча сесія Мостиської міської ради, на якій новообрані міський голова і депутати офіційно розпочали свою роботу. Місцеві вибори 25 жовтня відбулися на новій адміністративно-територіальній основі. Мостиська міська рада відповідно до розпорядження КМУ «Про затвердження територій територіальних громад Львівської області» об’єднала такі органи місцевого самоврядування – Мостиську міську раду (місто Мостиська) і такі сільські колишні ради (18): Арламівськоволянська  (с.Арламівська Воля); Берегівська (села Берегове, Заріччя, Королин, Пісок); Годинівська (с.Годині); Крисовицька (села Крисовичі, Нагірне, Чишки); Липниківська (села Липники, Добощівка, Стрілецьке); Підлісківська (села Підліски, Вишенька); Пнікутська (села Пнікут, Буховичі); Раденицька (села Раденичі, Хатки, Чижевичі); Стоянцівська (села Стоянці, Мистичі, Санники); Твіржанська (села Твіржа, Вуйковичі, Завадів, Слабаш, Хоросниця); Гостинцівська (села Гостинцеве, Завада, Підгать); Чернівська (села Черневе, Заверхи, Старява); Малнівська (села Малнів, Дубинки, Загорби, Мазури, Мелешки); Малнівськоволянська (села Малнівська Воля, Мартини, Петики, Пихи,  Рожаки); Соколянська (села Соколя, Качмарі, Колодка, Корчунок, Крив'яки, Максимці); Зав’язанцівська (села Зав'язанці, Княгиничі, Костильники, Кропильники, Ніговичі, Солтиси, Топільниця); Крукеницька (села Крукеничі, Воля-Садківська, Острожець); Хлиплівська (села Хлиплі, Судковичі, Ятвяги)

На першій сесії Мостиської міської ради було припинено повноважень старост згідно Закону. Як відомо, є нововведення і в Законі «Про місцеве самоврядування в Україні» староста затверджується сільською, чи міською радою на строк її повноважень за пропозицією відповідного сільського, міського голови.

І як повідомила міський голова Мостиськ Мирослава Пельц, у територіальній громаді відбудеться прозорий відбір  на посаду старост. Це оголошення оприлюднено  в електронних ЗМІ, щоб бажаючі могли взяти участь у конкурсі. Про це розмовляємо з головою Мостиської міської ради Мирославою Пельц.

–Відбір старост проводитиметься у три етапи.  Запрошуємо ініціативних, фахових та вмотивованих мешканців нашої громади взяти участь у цьому відборі. На першому етапі  претенденти заповнюють анкету  за посиланням https://forms.gle/68pNpq6QkqiW3nZf7 (до 6 грудня включно). Тоді  кандидати, що пройшли перший етап відбору, будуть запрошені на співбесіду до міського голови, де запропонують своє бачення розвитку населених пунктів, у яких бажатимуть виконувати повноваження старости. А вже за результатами співбесіди подаватиму кандидатуру старости на затвердження сесії Мостиської міської ради. Це й стане третім етапом відбору. 

Загальні вимоги до тих, хто кандидуватиме на посади – бути відповідальним, компетентним, дослухатися до людей та відстоювати інтереси жителів своїх сіл. 

–Як визначатимуться старостинські округи?

–Згідно чинного законодавства, Постанови КМ «Про затвердження адміністративних центрів та територій територіальних громад» (від 20.06.2020р) таке поняття як старостинські округи не передбачено і поки що вони не утворені. Більш простими словами, закон не зобов’язує, щоб територія, на яку поширюватиметься юрисдикція того чи іншого старости, була юридично оформлена радою як старостинський округ. Зважаючи на цю обставину, депутати міської ради затверджуватимуть на посадах старост (внесених головою громади), визначаючи кожному з них перелік населених пунктів, на території яких відповідні старости й здійснюватимуть визначені законом повноваження. А вже після врегулювання на законодавчому рівні питання щодо утворення старостинських округів, зможемо прийняти відповідне рішення, не змінюючи при цьому географію здійснення повноважень старостами, що вже було визначено раніше.

Залежно від кількості населення, передбачаємо, що кожен староста здійснюватиме свої повноваження у 4-10 селах.

–Скільки передбачається посад  старост у Мостиській територіальній громаді?

–Мостиська міська рада розглядає кілька  варіантів територій (сіл), на які будуть поширюватися повноваження старост. Вимоги до кандидатури старости  – ефективність в управлінні, в керуванні господаркою, обізнаність законодавства місцевого самоврядування,  мобільність, знання комп’ютера, бути якнайближче до мешканців кожного села.  У Положенні про старосту ми пропонуватимемо обов’язкові регулярні прийоми старостами громадян не тільки у селах, центрах колишніх сільрад, а і  у невеликих селах в приміщеннях народних домів чи шкіл.  

Основний перелік послуг  зараз надає ЦНАП і, за твердженням експертів з місцевого самоврядування, якщо населений пункт знаходиться у 15 хвилинах доїзду до ЦНАПу, то у таких селах староста не потрібен. Крім того, зараз всі необхідні довідки видаються в електронному варіанті на вимогу відповідних служб (до прикладу, на оформлення субсидій, різного роду допомог), і мешканцям нема потреби, як колись, «збирати» різні довідки. Зі своєї сторони міська рада буде напрацьовувати такі умови, щоб довідок було якнайменше. Староста за своїми професійними якостями буде залучений/-на до надання адмінпослуг, це стосується в першу чергу віддалених від Мостиськ сіл.  Такі повноваження старости передбачені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі», який ввійшов в дію 28 листопада цього року.

Передбачаємо, що на території  Мостиської міської ради працюватиме до від 8 до 10 старост. Кожен з них відповідатиме за 4-10 населених пунктах (залежно від кількості населення).

–Які обов’язки покладатимуть на старост?

– Повноваження старости визначаються статтею 54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Тут передбачено чимало обов’язків для старост. Але в основному, староста – представник жителів населеного пункту. Він бере участь у пленарних засіданнях міської ради та засіданнях її постійних комісій із правом гарантованого виступу з питань щодо інтересів жителів відповідних населених пунктів. Також староста працює у виконавчому комітеті на постійній основі та бере участь у засіданнях із правом голосу. Опікується дитсадками, школами, стежить за благоустроєм у своїх населених пунктах, допомагає жителям сіл в оформленні різних документів.  

Варто зауважити, що у Положенні про старосту депутати можуть визначати також інші його повноваження.

Тому, при затвердженні старост на посади та при визначенні їх посадових обов’язків, в першу чергу голова громади та депутати повинні враховувати якісне забезпечення послугами та потреби мешканців відповідних територій.

–Чому на першій сесії відразу не було призначено старост?

–Посада старости є дуже важливою і відповідальною перед громадою. Він має  статус члена виконкому, затверджується на строк повноважень ради і згідно закону звільнити його за неналежне виконання обов’язків майже нереально. Тому треба виважено підійти до відбору кандидатур на цю посаду. Призначати їх за рекомендацією партій чи громадських активістів, напевно, неправильно. Бо на цій посаді має бути дійсно компетентна людина, яка б представляла інтереси мешканців сіл. Власне тому і проводиться такий відбір. Є багато освічених, відповідальних людей, які б достойно виконували цю роботу, то ж ми запрошуємо їх заповнити опитувальник, запропонований у відборі, пройти співбесіду, і у відкритому прозорому відборі бути призначеним на посаду старости.

Це є в принципі добрий момент для тих людей, які мають потенціал і бажання ефективно працювати, розуміють повноваження старост, можуть бути своєрідним містком між владою і громадою того чи іншого села. Знають територію сіл, авторитетних мешканців кожного села, ознайомлені з проблемами населених пунктів. Запрошуємо їх до роботи.

Звичайно, було б краще, якби старост обирали мешканці на відкритих виборах. Але законодавство цього не передбачає.

–Як триває реорганізація сільських рад, які приєдналися згідно закону про децентралізацію влади?

–Поки що припинили свої повноваження сільські голови та секретарі, а працівники рад продовжують працювати. У Законі 3651-д, який прийнятий Верховною Радою, є прописана процедура реорганізації органів місцевого самоврядування. Цей закон підписав голова ВР, і зараз він в Офісі президента очікує на підпис. Після його підписання Президентом і оприлюднення, він вступить в дію, тоді, відповідно, буде проведено реорганізацію колишніх сільських рад.

–Отож, запрошуєте ініціативних, активних людей до участі у відборі на посаду старост?

–Так, основний критерій відбору – це компетентність і ефективність їх роботи. Претенденти мають задекларувати ділові і професійні навички, бути вмотивованими для праці на користь громади.

Запевняю, що вся моя робота на посаді голови Мостиської міської ради буде відкритою і  всі свої рішення координуватиму з депутатським корпусом, виконавчим комітетом, всією громадою. Бо у нас спільна мета – щоб наша Мостищина розвивалася і була комфортною для проживання мешканців.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора